Risicokapitaal voor bouwer van tool voor procesbeheer
“We hadden al een jaar of zeven geleden het grootste deel van onze activiteiten naar Roemenië verhuisd, naar Timisoara. Het is daar veel gemakkelijker om aan goede mensen te komen en ze zijn veel goedkoper. Ook alle software-ontwikkeling en support die we leverden bij onze maatwerkprojecten kwam daarvandaan.” Hoewel Bright55 ook klanten had in Europa en het Midden Oosten, haalde het bedrijf het grootste deel van zijn omzet toch uit Nederland.
Om zijn ambitie te realiseren, benaderde Ter Welle de NeBIB uit Maarssen. Via NeBIB vond Ter Welle uiteindelijke een informele investeerder en het venture capital fonds Silicon Polder Fund uit Lunteren bereid te investeren in zijn idee. De laatste stelde het beschikken over een standaardproduct zelfs als voorwaarde voor het verstrekken van financiering. Gezamenlijk namen de kapitaalverschaffers enkele maanden geleden voor 450.000 euro een minderheidsbelang in Bright55.
Processen in kaart
Ter Welles nieuwe idee groeide uit tot het softwareprogramma Crocus. Crocus is een gereedschap voor proces- en projectbeheer, dat uit drie componenten bestaat: Designer, Editor en Portal. Met Designer worden processen in kaart gebracht ter voorbereiding van systeemontwikkeling, bijvoorbeeld door vast te stellen welk eindproduct per proces moet worden opgeleverd. Designer helpt ontwikkelaars het proces ook te beschrijven voor compliancy met raamwerken zoals CMMI en ISO. In Editor worden de zogenoemde ‘requirements’ voor een proces vastgelegd. Hierbij gaat het er om aan welke eisen de diverse systemen moeten voldoen, in termen van bijvoorbeeld responstijden en uptime. De derde component is Portal. Daarmee kunnen teamleden overal ter wereld toegang krijgen tot de systeemdata, maar ook projectgerelateerde documenten beheren en rapportages aanmaken.
De ontwikkeling van Crocus vond in Roemenië plaats: acht mensen hebben de software in achttien maanden tot een eindproduct gesmeed. Het product is gebaseerd op zelf ontwikkelde gereedschappen die Bright55 al gebruikte bij de maatwerkprojecten die het bedrijf al voor zijn klanten uitvoerde. Afgelopen oktober werd Crocus formeel gelanceerd op de SPIder-conferentie, een evenement van de organisatie voor Software Process Improvement. Welke problemen worden er met Crocus precies opgelost? Ter Welle: “Crocus is ontwikkeld om bedrijven te helpen hun processen te verbeteren en te optimaliseren. Bijna alle grote ondernemingen zijn daar druk mee bezig. Vaak is het doel het drukken van de kosten. Maar het kan ook gaan om het kunnen voldoen aan allerlei regelgeving, zoals de code-Tabaksblat. In de praktijk zijn veel organisaties hiermee nogal adhoc en gefragmenteerd bezig. Het ontwerp wordt gemaakt in Word, de planning in MS Project, dat soort dingen. Een gevolg is dat er ook verschillende versies ontstaan van allerlei documenten. Er zit geen structuur in en het management verliest het overzicht.”
Meten is weten
Veel handiger is het om het managen van processen onder te brengen in één systeem, vindt Ter Welle. “Bij het ontwikkelen en beheren van processen geldt: meten is weten. Maar om te kunnen meten, moet je alles in een centraal systeem opslaan en online beschikbaar maken. Crocus biedt die mogelijkheid. Een resultaat is dat je aan de hand van procesindicatoren kunt zien hoe je presteert.”
Aan welk type organisaties wordt Crocus verkocht? “We richten ons op professionele IT-dienstverleners en software-ontwikkelaars. Het product is vooral handig voor organisaties waar mensen werken die een groot deel van hun tijd niets anders doen dan informatie over processen uit documenten halen. Met Crocus kunnen die mensen hun tijd efficiënter besteden.”
Standaarden
Met behulp van Crocus is het ook eenvoudiger om te voldoen aan standaarden voor procesmanagement, zoals Six Sigma en CMMI, zegt Ter Welle. De toepassing van deze standaarden in processen wordt gestimuleerd door instituten, zoals het Software Engineering Institute, en wordt door steeds meer consultants nagestreefd. Volgens Ter Welle kunnen organisaties met Crocus de doorlooptijd van CMMI-compliancy aanzienlijk versnellen.
Ter Welle zet het geld van de twee kapitaalverschaffers in voor de verdere ontwikkeling van Crocus, maar wil de komende maanden het accent verleggen naar de verkoop. “Ik doe de verkoop nu nog alleen, maar de bedoeling is dat ik daarvoor ook anderen ga aantrekken.” Bright55 richt zich met Crocus vooral op Nederland en dat zal voorlopig zo blijven. De Nederlandse markt is voorlopig groot genoeg.