Verzet tegen UMTS blijft
Begin dit jaar was dit soort verzet bijna standaard, totdat deze zomer een Zwitsers rapport verscheen waarin werd geconcludeerd dat geen effect was gevonden “op het ervaren welbevinden en de cognitieve prestaties van de proefpersonen.” En hoewel over de effecten op de lange termijn geen uitspraak kon worden gedaan, was dit voor veel gemeenten het verlossende woord, zeker toen staatssecretaris Van Geel de conclusies overnam.
Sindsdien zijn er volgens de telecombedrijven zelf aanzienlijk meer vergunningen afgegeven.
Opmerkelijk
Toch is het verzet alles behalve verdwenen. Sterker nog: Het intrekken van een bouwvergunning voor een GSM mast van Vodafone door de gemeente Haaksbergen leidde onlangs nog tot een opmerkelijke uitspraak door de Raad van State. Die heeft staatssecretaris Van Geel van milieu gelijk gegeven dat het oordeel over mogelijke gezondheidsrisico’s is voorbehouden aan zijn departement. Gemeenten en provincies hebben zich daar niet mee te bemoeien. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zich bij die uitspraak neergelegd: de VNG meent dan ook dat er geen beleidsruimte voor gemeenten is om de plaatsing van UMTS-masten tegen te gaan op basis van bezorgdheid over mogelijke gezondheidsrisico’s. Laat staan dat hierover gediscussieerd kan worden. Tot frustratie van bewoners.
Actiegroep
De actiegroep Haaksbergen Tegen Straling heeft dan ook meteen de Haaksbergse politiek aansprakelijk gesteld voor gezondheidsschade als gevolg van straling.
En dat is niet het enige conflict. De gemeente Noordoostpolder gaat in hoger beroep tegen de vernietiging van de bouwvergunning voor een Vodafone-mast op het bedrijventerrein van Nagele. De Zwols-Lelystadse rechtbank had de bouwvergunning op verzoek van de actiegroep Nagele Tegen Straling vernietigd op grond van minder positieve medische onderzoeken van de universiteiten Valencia, Madrid en Salzburg. Een ingewikkelde kwestie dus, want welk onderzoek moet je geloven? Sommige gemeenten houden – het besluit van de Raad van State ten spijt - dan ook een slag om de arm. Hilversum en Huizen willen eerst de mening van de gemeenteraad weten, voordat er met de telecombedrijven zaken gedaan worden. Hilversum denkt begin 2007 met de notitie voor de gemeenteraad te komen, Huizen kan nog geen tijdstip noemen.