Vraag naar RFID-expertise stijgt snel
De laatste jaren hebben ze een aantal projecten gedaan waarmee ze zich goed op de kaart hebben gezet. Sander Merkx, een van de oprichters van het bedrijf. “We zijn al geruime tijd uit het powerpoint stadium. Wij zijn aanvankelijk natuurlijk ook begonnen met kleinschalige RFID-projecten. Inmiddels zijn we echter goed in staat om ook grote implementaties voor onze rekening te nemen. Voor ons is het nu een kwestie van doen, mensen zijn de verhalen beu van de voordelen van RFID, ze willen er nu gewoon mee aan de slag.”
Implementaties
Door grote implementaies van de laatste jaren is de kennis binnen het bedrijf flink gegroeid. Bijvoorbeeld de Broekman Automotive/Car Terminal in de Rotterdamse Haven, waar een Real Time Locating System op basis van actieve RFID is gerealiseerd, dat op de meter nauwkeurig de voertuigen – 300.000 - kan localiseren die er zijn opgeslagen. Mieloo & Alexander is nu bezig met een groot project in het distributiecentrum van Sony in Tilburg. Daar gaan straks zo’n drie miljoen tags per jaar door het systeem. Er staan veertien readers. De wrappers en loading docks zijn voorzien van IP-camera’s, de RFID-tag reads worden op video geprojecteerd op het moment dat ze worden geregistreerd. “Het voordeel voor ons is dat we met name bij dit soort grote projecten echt de diepte in gaan en de technische mogelijkheden van RFID maximaal kunnen benutten, bijvoorbeeld wanneer je te maken krijgt met issues als ‘cross reads’ en ‘listen before talk’ protocollen. Deze problemen vergen gedege kennis van Radio Frequency-technologie.” Er moeten dan echter wel voldoende mensen met expertise zijn, en daar schort het aan. “We kunnen nu snel groeien, maar het probleem is alleen dat de kennis en expertise die we daarvoor nodig hebben in de markt vrijwel niet voorhanden is.” Bovendien is er nog geen echt goede ‘RFID-opleiding’.
Mieloo & Alexander organiseert daarom een eigen trainingprogramma voor nieuwe medewerkers. “We sturen ze om te beginnen een week naar onze partner ‘American RFID Solutions’. Zij zijn gespecialiseerd in trainingen die door ISCEA - bekend van Apics - en CompTIA zijn geaccrediteerd.
Technologie
De nadruk in die opleiding ligt op de technologie. Het is een zware training, met een zwaar examen, maar daarmee zijn de trainees er nog niet. Het echte leren begint namelijk op de werkvloer, zeg maar in de praktijk.”
Vanwegde grote vraag vanuit de markt begint Mieloo & Alexander binnenkort met het aanbieden van de training aan externen. “Ons eerste doel was om eigen mensen op te leiden, maar bij klanten en leveranciers is er ook behoefte aan kennis die nu nog schaars is. We doen het toch al, waarom zouden we het niet aaan anderen aanbieden? Misschien dat we op termijn een dedicated trainingscentrum zullen opzetten, maar vooralsnog blijft onze belangrijkste toegevoegde waarde in de projecten voor klanten.” Het gebrek aan kennis is volgens Merkx een serieuze bedreiging voor de snelheid waarmee de RFID-sector kan groeien. “Wanneer grote spelers als de Metro Groep beginnen met uitrollen, en het ziet er nu wel naar uit dat dat dit jaar zal gebeuren, dan moeten heel veel grote leveranciers snel schakelen. Gebrek aan mensen met kennis van zaken is dan wel een risico.”