Data Megaupload molensteen om nek ISP
Volgens Carpathia is een onhoudbare situatie ontstaan. Het opslaan van de 25 petabyte kost het bedrijf een slordige 9000 dollar per dag aan gederfde inkomsten en uitgaven voor elektriciteit en verbindingen, waar geen enkele vergoeding tegenover staat.
Megaupload ook gebruikt voor legale dataopslag
Naast veel illegale bestanden herbergde Megaupload ook gegevens van bonafide gebruikers. De Electronic Frontier Foundation (EFF) is opgekomen voor de rechten van deze gebruikers. Carpathia stelt de rechtbank voor om Megaupload tijdelijk weer toegankelijk te maken, zodat legitieme klanten hun gegevens kunnen veiligstellen. Daarna zou de serviceprovider groen licht moeten krijgen om alle data te wissen. Op die manier komen de 1100 servers, die samen 1,25 miljoen dollar waard zijn, weer beschikbaar voor andere klanten.
Andere partij zou beheer tegen betaling moeten overnemen
Als de data per se bewaard moeten blijven, zou een andere partij die klus moeten overnemen, betoogt Carpathia. Dat zou de overheid kunnen zijn of een van de belanghebbenden die Megaupload voor de rechter hebben gedaagd. Megaupload heeft weliswaar ook aangeboden om die taak op zich te nemen, maar de Amerikaanse overheid en brancheorganisatie MPAA vrezen dat het bedrijf achter de downloadsite dan bewijsmateriaal zou kunnen vernietigen.
Een derde optie die Carpathia aandraagt is dat alle gegevens op haar servers blijven staan, maar dat het bedrijf betaald wordt voor het leveren van die dienst.
Kim Dotcom krijgt Mercedes en deel geld terug
Oprichter van Megaupload Kim Dotcom werd medio januari samen met drie medeplichtigen ingerekend in Nieuw-Zeeland. Hij is inmiddels op borgtocht vrij, maar mag van de autoriteiten Megaupload vooralsnog niet opnieuw in de lucht brengen. Hij mag de behandeling van een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten op vrije voeten afwachten.
Dotcom kreeg donderdag van het Hooggerechtshof in Nieuw-Zeeland wel toestemming om een van zijn 21 auto’s, een Mercedes G55 AMG terreinwagen, weer te gebruiken. Ook mag hij uit zijn bevroren banktegoeden 60.000 NZ-dollar (36.800 euro) per maand opnemen voor zijn levensonderhoud en andere onkosten. Medeverdachte Bram van der Kolk, een Nederlander, mag 9166 NZ-dollar (5622 euro) per maand opnemen om van te leven.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee