Overslaan en naar de inhoud gaan

Met deze grote IT-projecten krijgen provincies de komende jaren te maken

De komende jaren moeten provincies aan de slag met diverse grote IT-projecten. Een aantal partijen benoemt deze in hun plannen voor de komende jaren, zo werd woensdag duidelijk tijdens een inventarisatie van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur.
Investeringen
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

In tijden waarin er een schreeuwend tekort aan IT’ers is en provincies naarstig op zoek zijn naar versterking, moeten er diverse IT-projecten worden afgerond. Zo zal iedere provincie tijdig moeten aansluiten op de software van de Omgevingswet, die in 2024 van kracht wordt. Een enkele partij benoemt deze uitdaging in de partijprogramma’s.

Digitaal Stelsel Omgevingswet

“Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is herhaaldelijk uitgesteld en brengt risico’s voor de provincies en inwoners met zich mee. Softwaremakers hebben aangegeven dat het systeem "niet stabiel, niet goed gestandaardiseerd en veel te complex is", zo schrijft GroenLinks in Overijssel. De partij wil dat de provincie de software van de DSO grondig test voordat zij deze uitrolt. De ChristenUnie in Utrecht beschrijft dezelfde uitdaging en geeft onder meer aan actief en kritisch het geluid van de provinciale taakuitoefening in te brengen bij de implementatie van de software van de Omgevingswet.

Digitale toegankelijkheid

Partijen schrijven ook over het digitaal toegankelijk maken van de provincie. Een kostbare en tijdrovende klus die miljoenen kan kosten. Alle apps en websites van de provincie moeten volgens de wet toegankelijk zijn voor (visueel) beperkte burgers. Iets wat nu vaak niet het geval is. Het betekent dat video’s moeten worden ondertiteld, teksten moeten kunnen worden voorgelezen en doorzoekbaar moeten zijn zonder muis.

Software-eisen aanscherpen

Diverse partijen waaronder Partij voor de Dieren willen dat de provincie wijzigingen doorvoert in het softwarebeleid. Zo schrijft de partij dat de provincie moet kiezen voor opensourcesoftware waarbij duurzaamheid een leidende rol speelt. De ChristenUnie in Utrecht wil dat de provincie bij inkoop van systemen en voorzieningen een ‘level playing field’ bewaakt, zo valt te lezen. “Voor de afhankelijkheid van bestaande leveranciers wordt een risicoanalyse gemaakt en periodiek geüpdatet. Opensource-oplossingen voor functionele vragen worden bij aanschaf serieus op geschiktheid beoordeeld.”

Digitale tools voor democratie

Ook willen diverse partijen de mogelijkheid onderzoeken om meer digitale tools te ontwikkelen waarmee burgers hun mening kunnen geven over besluitvorming. Onder meer de Piratenpartij in Noord-Holland pleit hiervoor in zijn programma, maar het is ook een wens van DENK in diezelfde provincie. Onder meer D66 in Overijssel geeft aan dat het graag wil experimenteren met digitale burgerparticipatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in