Overslaan en naar de inhoud gaan

School laat open source links liggen

Nog geen 20 procent van de scholen in primair en voortgezet onderwijs houdt rekening met open standaarden bij de keuze van nieuwe software. Toch zegt 68 procent van het primair onderwijs en 62 procent van het voortgezet onderwijs dat open standaarden goed zijn voor de uitwisseling van gegevens. Dit blijkt uit een onderzoek van ITS in opdracht van Kennisnet Ict op School.
Een vergelijkbare meting vorig jaar leverde nagenoeg dezelfde conclusies op.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Toch gaat de constatering dat de zaak muurvast zit te ver, vindt Jeroen Meij, projectleider Open source en standaarden (OSS) in het onderwijs van Kennisnet Ict op School. “Er is veel ontwikkeling in standaarden en in het onderwijs. Nu de aandacht verschuift naar elektronische leeromgevingen blijkt kennis over standaarden opeens veel complexer dan die nodig is voor een keuze tussen OpenOffice of Microsoft Office.”

Effect
Kennis en ‘hands on’-ervaring lijken een groot effect te hebben op de bereidheid open source en open standaarden daadwerkelijk toe te passen, concludeert Froukje Wartenbergh-Cras, één van de auteurs van het ITS-onderzoeksrapport. Kennisnet Ict op School richt zijn activiteiten de komende maanden op het slaan van een brug tussen theorie en praktijk met het vervaardigen van startpakketten. Deze bevatten achtergrondinformatie, een stappenplan om lesmateriaal conform de open standaarden te maken en benodigde open-source- software.
Grootschalig OpenOffice verspreiden – zoals ITS suggereert in de aanbevelingen – ziet Meij niet zitten. “We hebben een cd met Linux en allerlei open-sourcesoftware. Maar alleen verspreiden betekent niet automatisch dat scholen dat gaan proberen.”

Goedkoop
De goedkope licenties die Microsoft aan het onderwijs geeft en behoudendheid van ICT-coördinatoren zijn volgens Meij belangrijke obstakels. Toch is hij niet ontevreden dat 22 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs Moodle gebruikt als elektronische leeromgeving. “Dan concurreer je toch direct met Microsoft Sharepoint en Blackboard.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in