Ons ecosysteem
Tijdens de jaarlijkse vergadering van de International Federation for Information Processing (IFIP) presenteerde de Taskforce Klimaatverandering & Digitale Technologie haar eerste rapport over duurzaamheid. Vele deskundigen vanuit het grote wetenschappelijke ecosysteem hebben daarin standpunten ingenomen en geven advies. Een goede basis voor gesprek in een proces dat zeker nog niet af is.
De presentatie werd gehouden met op de achtergrond de berichten over de bosbranden in Portugal.
Ook andere mediabeelden zijn schokkend: we lezen over de grote natuurschade door windmolens, de enorme houtkap in Noord-Amerika en Zuid-Amerika, respectievelijk om energiecentrales in Europa te stoken en om monoculturen te planten. Allemaal mogelijk gemaakt en ondersteund door helpende IT-ers. Tegelijkertijd breken IT-ers hun hoofd over hoe zij kunnen bijdragen aan een betere wereld.
AI-toepassingen en datacenters vreten onze energie sneller op dan we die kunnen produceren, terwijl we deze rekenkracht ook weer nodig hebben om te innoveren en software te maken die helpt om deze nieuwe technologie aan te sturen. Deze uitdaging wordt alleen maar groter. Tegelijkertijd zien we dat als we in internationale context samenwerken vanuit de professie, we op punten kunnen versnellen. We investeren in groene IT, we ondersteunen innovatie en we helpen om andere alternatieven te vinden om elektriciteit te genereren. Met IT wordt in Portugal toezicht gehouden op brandgevaar, waardoor de hulpdiensten sneller kunnen acteren. Andere landen kunnen daar enorm veel van leren –Via IFIP-netwerken kunnen IT-ers best practices goed delen.
Wetenschappers en deskundigen in het IT-vak kunnen op vier vlakken hun bijdragen leveren.
1. Helpen bij informatieontsluiting, zodat helder is op welke manier de politiek, Big Pharma, Big Agriculture, Big Oil, Big Food èn Big Tech (!) bijdragen aan een betere wereld voor onze kinderen.
2. Ondersteunen bij het delen van kennis. Op alle terreinen zien we een tekort aan kennis optreden en missen we mens-capaciteit om door te werken aan alle opgaven bij publieke en private organisaties.
3. Maak ook die kennis zo veel mogelijk openbaar, zodat professionals in staat zijn te blijven leren. Meer kennis leidt tot hogere productiviteit.
4. Ethisch handelen. Beste IT Professional: Weet wat je doet en welke verantwoordelijkheid je hebt als je je IT-systeem gebruikt, maakt of code schrijft. Samen met de opdrachtgever en de gebruiker ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit en de toetsing van je voorzieningen en de inzet daarvan. Gelukkig zijn er nationale en internationale beroepsorganisaties die je daar bij kunnen ondersteunen. Leve ons ecosysteem.
Magazine AG Connect
Dit artikel verscheen ook in AG Connect editie 6 2024. Wil je het blad ook ontvangen? Bekijk dan onze abonnementen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee