Europa stelt regels aan UltraWideband-zendtechniek
Het zendvermogen is zeer laag.
Het signaal komt daardoor vrijwel niet boven de achtergrondruis uit. Dat is belangrijk, want grote delen van het spectrum zijn bestemd voor specifieke toepassingen. De regels die de EC heeft opgesteld, leggen daarom voornamelijk de maximale zendsterkten vast zodat interferentie met andere zendtechnologieën uitblijft.
Ook heeft de commissie vastgelegd dat UWB voornamelijk bedoeld is voor gebruik binnenshuis. Wordt de technologie toch buiten toegepast, dan mogen de apparatuur en de antennes niet op een vaste plek worden bevestigd of aan auto’s of andere transportmiddelen worden vastgemaakt.
De industrie ziet UWB als een krachtige zendtechnologie voor gebruik bij radiolabels (RFID). Ook biedt de technologie een alternatief voor de huidige Bluetooth-zendtechnologie voor de communicatie tussen allerhande elektronische apparatuur.
De Europese Commissie heeft in lijn met dit UWB-besluit een strategie gepubliceerd om langzamerhand de strikte voorwaarden voor het gebruik van verschillende delen van het frequentiespectrum te versoepelen. Zo mogen bijvoorbeeld de houders van GSM- en UMTS-licenties de daarvoor toegewezen frequenties tot nog toe uitsluitend voor die technologieën gebruiken. Zij krijgen nu vrijheid om bijvoorbeeld GSM-frequenties in te zetten voor 3G-mobiele communicatie. Ook wil de Commissie de ruimte die vrijkomt doordat digitale radio- en televisieuitzendingen veel efficiënter met frequenties omspringen, gebruiken voor nieuwe diensten en producten.
Daarnaast streeft de Commissie naar een harmonisatie van het frequentiegebruik in alle lidstaten. Naar verwachting kan deze maatregel de industrie 8 tot 9 miljard euro per jaar opleveren op een huidige omzet van ongeveer 240-260 miljard euro, aldus Eurocommissaris Viviane Reding.