Overslaan en naar de inhoud gaan

In 2009 Nederlandse praktijkrichtlijn voor bouw datacenters

In 2009 zal er een praktijkrichtlijn voor de bouw en inrichting van computerruimtes en van datacenters zijn. Dat verwachten Ton van Bergeijk van het NEN en Jeffrey Gadellaa van Strukton Worksphere. Beiden zijn actief binnen de Normcommissie ‘Computerruimtes en datacenters’, die zich richt op het bouwen en inrichten van computerruimtes.
Het initiatief voor het instellen van een normcommissie is volgens Gadellaa een initiatief dat vanuit de markt is ontstaan.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

“Met de aandacht voor groene IT en de eisen aan beschikbaarheid en bedrijfszekerheid rijst al snel de vraag hoe je kan garanderen dat een computerruimte of datacenter voldoet aan de eisen die aan beide criteria gesteld worden. En wil je kunnen aantonen dat je aan die eisen voldoet, dan moet er normering zijn. En dan kom je in Nederland bij NEN uit.”
De gang van zaken is dan doorgaans dat belanghebbenden om de tafel gaan en onderzoeken hoe men tot een werkbaar stelsel van richtlijnen kan komen en hoe men het voldoen aan die regels waarborgt, aldus Ton van Bergeijk.
In de normcommissie zijn belanghebbenden uit verschillende sectoren en verschillende invalshoeken vertegenwoordigd, zoals grote eindgebruikers, ingenieur & adviesbureaus, verzekeraars, system integrators en leveranciers van vloeren, apparatuurbehuizingen, energievoorziening, klimaatbeheersings­installaties, brandbeveiligingsinstallaties, toegangbeveiligingsinstallaties, bekabelingsystemen en managementsystemen.
De taak van de normcommissie is uiteraard het opstellen van regels en richtlijnen waaraan de bouw en inrichting van een computerruimte of datacenter moeten voldoen, maar vooralsnog ligt het zwaartepunt bij het verkrijgen van draagvlak. Dat moet ondanks de in de commissie vertegenwoordigde bloedgroepen nog breder, vinden Gadellaa en Van Bergeijk. Gadellaa, technisch consultant bij Strukton: Partijen die betrokken zijn bij een computerruimte of datacenter, weten wel dat de apparatuur energiezuinig moet zijn, maar hoe je dat ontwerpt of bij wie je moet zijn om dat te realiseren, weet men nog onvoldoende.”
Middels twee sessies, gepland voor dit jaar, hoopt de normcommissie de meest relevante partijen in het veld te bereiken en een volledige vertegenwoordiging in de normcommissie te realiseren. “Dat zou dan in 2009 moeten resulteren in een Nederlandse praktijkrichtlijn”, aldus Van Bergeijk.
In een later stadium zou er zelfs een Europese richtlijn kunnen ontstaan, omdat men in Duitsland met dezelfde problematiek bezig is, weet Van Bergeijk. “Men heeft de andere landen al benaderd met de vraag hoe ver we hier zijn op dit vlak. De praktijk is dan dat de initiatieven en het werk in de verschillende landen wordt gebundeld om tot een Europees initiatief te komen.”
/w.westerveld@sdu.nl

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in