Snelste super van Europa in VK
De hardware zal in stappen worden geleverd. Dit jaar komt het basissysteem, volgend jaar volgt een uitbreiding.
In eerste instantie heeft de hardware een piekvermogen van 60 teraflops. In oktober 2009 zal extra hardware worden bijgeplaatst zodat het niveau stijgt naar 250 teraflops. Nog weer een uitbreiding is gepland voor 2011. De architectuur van de Cray TX4 kan een niveau van 1000 teraflops, ofwel 1 petaflops, aan. Het gaat hier wel om het piekvermogen, maar het getal is indrukwekkend.
De apparatuur wordt geïnstalleerd bij het Edinburgh Parallel Computing Centre (EPCC). Via breedbandige netwerkverbindingen krijgen wetenschappers uit het hele VK toegang tot de rekenkracht. Met alleen de hardware kan nog niet worden gerekend, vandaar dat ook een contract is afgesloten met de Numerical Algorithms Group (NAG). Deze levert de programmatuur, ondersteuning en training van de gebruikers. De opdracht aan de NAG kost beduidend meer dan de hardware, omgerekend 135 miljoen dollar.
Het hele rekenproject heeft een looptijd van zes jaar en het wordt gesubsidieerd door een aantal wetenschappelijke instellingen in Groot-Brittannië. Onderzoekers op het gebied van nanotechnologie zullen het systeem delen met hun collega’s uit de sterrenkunde en de milieuwetenschap. Het is tevens de bedoeling dat de resultaten van het rekenwerk ter beschikking komen van andere disciplines, om op die manier nieuw onderzoek te entameren.
Volgens dr. Randal Richards, hoofd van de Engineering and Physical Sciences Research Council, heeft Hector twee grote voordelen. In de eerste plaats verschaft het Britse wetenschappers de gereedschappen die ze nodig hebben. “Ten tweede zet het Groot-Brittannië weer op de kaart van supercomputergebruikers en dat is ook niet onbelangrijk”, aldus Richards.