Overslaan en naar de inhoud gaan

Stormloop legt Europese online-bibliotheek plat

Donderdag is Europeana omstreeks 11 uur ’s ochtends al tijdelijk uit de lucht gehaald. Door uitbreiding van de computercapaciteit is geprobeerd de site, die tien miljoen ‘hits’ per uur (3000 gelijktijdige gebruikers) kreeg, weer toegankelijk te maken. Dat bleek echter niet voldoende: in de loop van donderdagmiddag groeide het aantal hits tot 13 miljoen per uur (4000 gelijktijdige gebruikers). De meeste interesse kwam uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Vrijdagochtend vroeg is besloten Europeana weer te sluiten. “De Europeana-site is tijdelijk niet toegankelijk vanwege overweldigende belangstelling na de lancering”, luidt de tekst die de bezoekers van de site nu voorgeschoteld krijgen. Volgens de EU waren vooraf stresstests uitgevoerd met de website op basis van maximaal 5 miljoen hits per uur. Die proeven waren goed verlopen. Er was weliswaar grote belangstelling verwacht, maar niet zo massaal als zich donderdag voordeed. Het is nu de bedoeling de servercapaciteit "serieus op te waarderen" en vervolgens opnieuw te testen. Omstreeks medio december zou Europeana naar behoren moeten werken. De digitale bibliotheek is bedoeld als staalkaart van het cultureel erfgoed in de 27 lidstaten van de Europese Unie. In de eerste fase zijn twee miljoen foto’s, films, documenten, geluidsfragmenten, kranten, boeken en dergelijke gedigitaliseerd. Meer dan duizend culturele organisaties uit heel Europa, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam, hebben al materiaal ingebracht. Over twee jaar zal Europeana tien miljoen werken bevatten, zo is de bedoeling. Volgens José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, moet de digitale bibliotheek Europeanen inspireren "om de creativiteit van innovatieve voorouders zoals de kunstenaars uit het renaissancetijdperk te evenaren".

Het project heeft veertien medewerkers. In Nederland is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar de projectleiding is ondergebracht, nauw bij de ontwikkeling betrokken geweest. De Europese Unie trekt tussen 2009 en 2011 jaarlijks ongeveer 2 miljoen euro uit voor Europeana. De Europese Commissie is van plan ook de privésector te betrekken bij de verdere uitbreiding van de digitale bieb.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in