Volgende week voor het eerst Girl Geek Dinner in Nederland
Op 10 april komen de vrouwelijke geeks samen in de Flexbar in de Westergasfabriek. Deelnemers betalen 22,50 euro voor het buffetdiner, exclusief drankjes.
De eerste sponsor is NLUUG, de vereniging van (professionele) open-source- en UNIX-gebruikers in Nederland. De ambitie is om het evenement één keer in de twee, drie maanden te organiseren.
Het idee achter GGD komt van de Londense softwareontwikkelaar Sarah Blow. In april 2005 organiseerde zij het eerste etentje; inmiddels hebben vergelijkbare sessies plaatsgevonden in Canada, Nieuw-Zeeland, Italië, Duitsland, Australië, Maleisië, België en de Verenigde Staten. Nederland is het tiende land dat met GGD begint.
“Het idee erachter is simpel: we nodigen vrouwen uit die inspirerend en vooruitstrevend zijn in hun vakgebied om een informeel praatje te houden. Daarna treden we met elkaar in discussie. Bovendien is het natuurlijk een mooie gelegenheid om te netwerken”, licht Melanie Rieback, een van de organisatoren, toe.
Rieback is werkzaam op de faculteit Computer Systems aan de Vrije Universiteit en doet onderzoek naar veiligheid en privacy bij Radio Frequency Identification (RFID).
De gastspreker tijdens het eerste etentje is Fabienne Serriere, futurist en gespecialiseerd in het onderwerp hardwarehacking. Volgens haar ontstaan de beste projecten met de goedkoopste oplossingen. Zij zoekt dan ook regelmatig naar oude onderdelen en koopt graag in op onlinemarktplaatsen.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op www.girlgeekdinner.nl. Rieback: “Denk nou niet, goh wat incestueus en vreselijk feministisch dat GGD, want elke vrouw mag een man als introducé meenemen.” Het animo voor het diner is volgens de organisatoren groot. “We krijgen nog steeds aanmeldingen binnen. Momenteel staat de teller op 27 deelnemers, waarvan vier mannelijke introducees.”
Het eerste Girl Geek Dinner in de Verenigde Staten, in Silicon Valley begin dit jaar, was een enorm succes. Op het event – gehouden in het hoofdkantoor van Google – kwamen meer dan zeshonderd vrouwelijke IT’ers af.
/e.schop@sdu.nl