Overslaan en naar de inhoud gaan

Govcert signaleert forse groei van cybercriminaliteit

Met het Trendrapport wil Govcert, dat overheidsinstellingen informeert en adviseert over ICT-beveiliging, tegenwicht bieden voor de talloze rapporten en statistieken die internationale IT-beveiligingsbedrijven uitgeven. Volgens Aart Jochem, teamleider kenniscentrum Govcert, gaan die publicaties voorbij aan lokale effecten van cybercrime. “Ook is de manier waarop die Trendrapporten tot stand komen niet helder en zijn ze niet los te zien van commerciële belangen”, aldus Jochem.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock


Govcert, dat zijn vijfjarig bestaan viert, signaleert in het Trendrapport dat cybercrime zich zowel qua omvang als professionaliteit snel blijkt te ontwikkelen. Burgers en bedrijven regelen steeds meer zaken in het digitale domein, waardoor de waarde van de online gebruikte informatie toeneemt. Govcert heeft overigens geen harde cijfers in euro’s beschikbaar over de omvang van cybercriminaliteit.
Botnets – netwerken van met ‘malware’ besmette computers die door kwaadwillenden op afstand worden bestuurd – spelen een cruciale rol. “Ze vormen de infrastructuur voor cybercrime”, aldus Jochem. Nadat botnets de laatste jaren steeds groter werden, tot miljoenen pc’s aan toe, is nu een omgekeerde ontwikkeling waarneembaar. Kleine botnets zijn makkelijker te managen voor de hacker en – nog belangrijker – ze worden minder snel ontdekt. Verontrustend is dat antivirusproducten steeds meer moeite hebben met het herkennen van malware. Criminelen hebben er alle belang bij zo lang mogelijk ‘onder de radar’ te blijven en steken veel geld in de ontwikkeling van malware die door de mazen van het net glipt. Bij een test van de Braziliaanse Govcert van zeventien antiviruspakketten bleek de gemiddelde detectie niet hoger dan 46 procent te zijn. Het gevolg is volgens Jochem dat pc-gebruikers minder effectief worden beschermd.
Phishing, het door list en bedrog via internet ontfutselen van persoonsgegevens, was tot voor kort in Nederland geen groot probleem. Dat kwam door het relatief kleine taalgebied, gevoegd bij beveiliging van internetbankieren met 2-factor authenticatie. In april werden klanten van ABN AMRO belaagd door phishers, die daarmee lieten blijken inmiddels wel raad te weten met 2-factor authenticatie. Jochem spreekt van “een wending waar we rekening mee moeten houden.”
Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) zei bij de aanbieding van het rapport zwaar te tillen aan de bewustwording van gebruikers van de mogelijke gevaren van internet. Volgens haar moet informatiebeveiliging binnen de rijksoverheid meer aandacht krijgen. Bijleveld vindt verder dat nog veel te weinig – slechts vijf – gemeenten lid zijn van Govcert.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in