Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis opleiding het nieuwste lokkertje

Afgelopen dinsdag ging een groot initiatief in gratis ICT-opleidingen van start: Microsoft TalentLab. Daarmee helpt Microsoft tientallen partnerbedrijven bij het vinden van personeel. Afstuderende studenten, werkende ICT-professionals en zelfstandigen die zich in Microsoft-technologie willen specialiseren, kunnen op de TalentLab-site vacatures bij Microsoftpartners vinden. Werkgevers die aan TalentLab meedoen zijn bereid de Microsoft-opleidingen van nieuwe medewerkers te betalen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock



Vacatures
Het wervingsinitiatief moet dit jaar enkele honderden vacatures bij Microsoftpartners op het terrein van de technologieën .Net, SharePoint en Dynamics (ERP en CRM) vervullen. Op dit moment staan er bij de Nederlandse partners van Microsoft 3000 tot 4000 vacatures open. Microsoft wil met zijn naamsbekendheid en aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt zijn partners helpen met het vinden van geschikte kandidaten. Diane Janknegt is vanuit Microsoft projectleider voor TalentLab. “De werkgever kiest uiteindelijk welke opleiding de kandidaat volgt en hij betaalt die ook. De opleidingen worden door onze vaste opleidingspartners uitgevoerd. Enkele van de trainingen verzorgt Microsoft zelf.”
VX Company is één van de 42 partners die aan het Microsoft TalentLab meedoet. Directeur Bert Grevelink wil echte ICT-professionals maken van de mensen die hij via het TalentLab binnenkrijgt. “We selecteren aan de poort. Ben je eenmaal binnen en heb je het in je een echte dienstverlenende ICT-professional te worden, dan doen we alles voor je. Een gemiddelde opleidingsinvestering komt aan ‘out of pocket’-kosten al gauw neer op 10.000 euro.”
Microsoft is niet de enige die werft met gratis opleidingen. Unacle starte onlangs met een eigen initiatief om Unix- en Oracle-specialisten op te leiden. Het jonge bedrijf investeert in totaal ongeveer 40.000 euro in MBO’ers en HBO’ers met een afgeronde informaticastudie die zich in Oracle- of Unix-technologie willen ontwikkelen. Deelnemers aan de talentprogramma’s tekenen een tweejarig contract, krijgen een opleiding, een leaseauto en salaris. Ze gaan in de tweede helft van het programma op echte projecten aan de slag.
Unacle wil de investering door detachering van de deelnemers terugverdienen. Na de twee jaar zijn de Oracle- of Unix-specialisten vrij om te gaan en te staan waar ze willen.
Rob Strubbe, directeur van Unacle, heeft al meer dan vijftig aanmeldingen voor zijn trajecten en wil dit jaar klein, met vijftien tot twintig kandidaten starten. IBM, Sun Microsystems, Oracle en AT Computing hebben hun naam aan zijn initiatief verbonden.
Dirk van der Mark, directeur van Dirksen Opleidingen in Arnhem en voorzitter van de Vereniging van Opleidingsinstituten voor ICT, ziet de gratis opleidingen nog geen grote vormen aannemen. “De initiatieven zijn nog pril. Iemand zal de rekening van die opleidingen moeten betalen. Als de werkgever dat doet, zal het de drempel om de ICT in te stappen voor kandidaten verlagen. En daar zit nog altijd het probleem: de tekorten aan de instroomkant.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in