Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef voor smart grids krijgt 16 miljoen

Vijlbrief sprak op het Congres "Op weg naar intelligente netten in Nederland", dat werd gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs. Het geld van het ministerie moet een deel van de investeringen vergoeden die bedrijven doen om smart grids te testen. "Het is wel de bedoeling, dat de kennis die in de proeftuinen wordt opgedaan, ook wordt gedeeld met anderen", aldus Vijlbrief.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Van een- naar tweerichtingsverkeer
De energienetten in Nedereland zijn traditioneel opgezet volgens een eenrichtingsmodel, van de producent naar de verbruiker. Bij slimme netten kan de verbruiker ook energie terugleveren aan het net. In dat geval is sprake van tweerichtingsverkeer. Technisch is daarvoor nog niet zoveel gebouwd en op het gebied van regelgeving ligt de zaak nog vrijwel geheel braak.

Vijlbrief: "Slimme netten zijn er niet in een keer. We krijgen eerst een overgangssituatie, waar de infrastructuur een mengeling is van grote eenrichtingsverkeernetten en kleinere netten waarop tweerichtingsverkeer mogelijk is. Dat zal de overheid goed in regels moeten inbedden. Zonder regulering krijg je makkelijk wanorde. Je moet ervoor zorgen dat die netten niet in elkaars vaarwater zitten".

'Grenzen weghalen voor energievoorziening'
De komst van smart grids zal voor een aantal grote veranderingen zorgen. "En daarbij is het zaak, dat we waken voor versnippering", stelt Laura Baird, van het Office of Metropolitan Architecture. Dit instituut is nauw betrokken bij nieuwe vormen van energie, met de nadruk op duurzaamheid.

Baird:"Europa zal in 2050 zo'n 80 procent minder CO2 moeten uitstoten dan nu. Slimme energienetten zijn daarbij onontbeerlijk. Ook zullen we minder in hokjes moeten denken. Grenzen weghalen, daar hebben we het meest aan. Kijk bijvoorbeeld naar Europa, dat in het noorden veel mogelijkheden heeft voor windenergie en in het zuiden kan profiteren van veel zonlicht. Meestal is het zo, dat wanneer de ene regio minder produceert, de ander juist een hoge output heeft. Die twee moet je dus combineren, door de bouw van distributienetten die door heel Europa lopen", zegt Baird.

De slimme netwerken kunnen niet worden gemaakt zonder een zware ICT-component. De intelligentie moet ervoor zorgen dat de energiestromen in goede banen worden geleid, zodat het rendement van de netten zo groot mogelijk is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in