Overslaan en naar de inhoud gaan

Virtualisatie moet explosieve groei data tegengaan

In Nederland, maar ook in andere landen, groeit dataopslag ieder jaar met 60 tot 100 procent. Meer opslag betekent automatisch meer beheerproblemen, zegt Hubert M. Yoshida van HDS. “Toen ik net uit dienst kwam, kon ik al mijn bezittingen makkelijk in een koffer stoppen, en al mijn geld in mijn portemonnee tellen. Veertig jaar later heb ik meerdere huizen en diverse bankrekeningen. Het is stukken moeilijker te managen, en dat is met data eigenlijk net zo.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Met de aanschaf van opslagsystemen introduceer je een mate van complexiteit die al gauw over het hoofd gezien wordt. En denk eens aan het milieu: meer dataopslag betekent meer energieverbruik.”
Het lijkt een wat merkwaardig betoog voor een bedrijf dat strikt genomen vooral (grote) dozen schuift: opslagsystemen in allerlei maten en soorten. Bovendien neemt de capaciteit van opslagsystemen nog altijd toe. Hitachi kondigde zeer onlangs een 3,5 inch harde schijf aan met een capaciteit van wel 1 terabyte. Maar HDS ziet veel meer toekomst in het bieden van oplossingen, zoals virtualisatie, de techniek waarmee een verscheidenheid aan opslagsystemen naar de computer als één opslagmedium gepresenteerd kan worden.

Omzet
Yoshida: “Je ziet de omzet van servers wereldwijd teruglopen sinds VMWare en Zen werden geïntroduceerd, software waarmee je meerdere besturingssystemen op een server kunt draaien. De capaciteit van servers wordt hierdoor veel beter benut.”
In 2004 introduceerde HDS zijn eerste virtualisatiesoftware. Yoshida: “In het begin draaide alles om volumebeheer, maar wij realiseerden ons al gauw dat je beter bepaalde voorzieningen kunt faciliteren, zoals replicatie en mirroring.” Met de komst van opslagsystemen zijn er volgens Yoshida veel nicheproducten op de markt gekomen die het beheer juist weer complex maken. “In het begin had je bijvoorbeeld dezelfde wisprogramma’s nodig wilde je gegevens tussen systemen van IBM en EMC kunnen kopiëren. Veel van deze basisvoorzieningen leveren we nu zelf.”

Orde
En daar blijft het niet bij. In februari nam HDS Archivas over, een concurrent van EMC’s Centera, de fabrikant van software waarmee ongestructureerde data kan worden beheerd tot zo’n 2,5 petabyte. Die software is weer nodig om orde te scheppen in de chaos van bestanden die worden opgeslagen: bestanden van internet, van sensoren en van RFID tags. “Waar je vanaf wilt is dat op diverse servers dezelfde bestanden staan, anders is de data-explosie niet in te dammen. Je kunt beter verwijzen naar een locatie waar die data te vinden is, dus volgens een repository systeem. Maar om de kopieën te wissen moet de software de data wel kunnen analyseren.”
Een groei van maximaal vijftig procent aan dataopslag per jaar zou volgens Yoshida redelijk zijn. Maar een groei van meer dan vijftig procent acht de Japanner onwenselijk. Yoshida wijst onder meer op internet diensten die dank zij advertenties gebruikers gratis opslag aanbieden. “Een bedrijf als Pandora geeft op dit moment al per gebruiker 1 gigabyte aan opslag weg. Het bedrijf heeft 3 miljoen gebruikers. Als al die opslag benut wordt, heb je het dus over 3 petabyte. Dat moet je beter managen, door niet honderden kopieën van een en hetzelfde bestand te bewaren.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in