Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingebouwde windtunnel koelt chip

Onderzoekers aan Purdue University in de Amerikaanse staat Indiana en Intel hebben een nieuwe methode bedacht om hete chips van koeling te voorzien. De techniek wordt aangeduid als een ionische windtunnel, en de werking berust op het magnetisch laden van luchtdeeltjes, zodat deze in een elektrisch veld een bepaalde kant op worden gestuurd. Daardoor vloeit een luchtstroom veel sneller door een koelingskanaal en wordt de warmte ook veel sneller afgevoerd.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Bij praktijkmetingen zijn al verbeteringen met een factor twee gerealiseerd. Op dit moment hebben de windtunneltjes nog een grootte van een paar millimeter, het streven is om de maat nog verder te laten krimpen tot in het micronbereik. Dan wordt het mogelijk om een aantal koeltunnels strategisch aan te brengen op het chipoppervlak, zodat de delen die het heetst worden ook de meeste koelcapaciteit krijgen.
Professor Suresh Garimella van Purdue University fungeert als woordvoerder van de groep onderzoekers: “We maken een techniek die goed kan worden gebruikt in mobiele apparatuur, waar de onderdelen zo dicht op elkaar zijn gepakt, dat er bijna geen luchtstroom tussendoor kan. Het is de uitdaging voor de ontwerpers om toch voldoende vrije ruimte te creëren in een zeer krappe behuizing. Met een ionische windtunnel kan dat probleem beter worden aangepakt.”
De windtunnel is niet zo efficiënt als waterkoeling als het aankomt op het afvoeren van overtollige hitte. Maar een luchtkoeling is wel een factor tien goedkoper dan een vergelijkbare waterkoeling en dat argument zal voor de meeste ontwerpers en fabrikanten de doorslag geven.
/r.keijzer@sdu.nl

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in