Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Internet moet leren vergeten’

Bij de mens is ‘vergeten’ regel en ‘onthouden’ de uitzondering, stelde Harvard-jurist en mediadeskundige Viktor Mayer-Schönberger deze week op een privacybijeenkomst van Ars Electronica in Oostenrijk. Echter, de informatie die eenieder bewust of onbewust op internet achterlaat, verdwijnt slechts bij hoge uitzondering. Elke zoekvraag die wordt ingetypt, het vakantiereisje dat wordt geboekt of de aankoop die wordt gedaan, ligt vast.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Krachtige zoekmachines ontsluiten deze gegevens steeds beter, soms met negatieve gevolgen. Mayer noemt het voorbeeld van een aankomende docente die in de Verenigde Staten geen diploma kreeg omdat op het web een foto circuleert waarop ze in piratenkleding een glas bier aan haar mond houdt. Het onderschrift ‘beschonken piraat’ bracht de lerarenopleiding tot de conclusie dat zij op een toekomstige school nooit een voorbeeldfunctie kan vervullen.
“We moeten het vergeten weer in herinnering roepen”, vindt Mayer. Hij stelt voor een houdbaarheidsdatum toe te voegen aan alle digitaal beschikbare informatie.

Techniek
Dat is een heel aantrekkelijke gedachte, vindt ook Simon Hania, technisch directeur van XS4ALL en privacyvoorvechter. Technisch is het ook uitvoerbaar, meent hij. Digital Rights Management-technieken koppelen immers ook een gebruiks­periode aan een bestand dat daarna niet meer te gebruiken is. “Idealiter kan de eigenaar van de data zelf bepalen hoe lang de informatie zijn geldigheid behoudt. Er zou iets geregeld moeten worden voor archieven, bibliotheken en mensen die belang hebben bij het bewaren van specifieke informatie.” Zo kan met beschikbare technologie de informatie die nu op internet wordt vastgelegd, een tijdelijk karakter krijgen. Maar wereldwijd systemen aanpassen is complex en het is zelfs ondoenlijk de bulk aan informatie die nu via internet beschikbaar is, achteraf van zo’n label voorzien.

Haalbaarheid
Jaap van den Herik, hoogleraar Informatica aan de universiteit van Maastricht, wil een discussie over het nut van een tijdstempel. Ofschoon het idee hem sympathiek voorkomt, denkt hij zelf niet dat invoering lukt. “Dan rijst de vraag welke omslag dat in de maatschappij teweegbrengt. Iedereen moet zich bewust worden dat alles wordt geregistreerd. Dat kan een positief effect hebben. Misschien daalt het aantal rolletjes drop dat wordt gestolen. Maar het heeft ook negatieve effecten, zoals in het geval van sollicitaties. Als mens, als leidinggevende, moet je kunnen vergeven, over een fout heen stappen. Maar het is lastig als derden daar steeds op terugkomen met materiaal dat op internet is te vinden.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in