Overslaan en naar de inhoud gaan

Spreadsheet achilleshiel Open Office

Debra Andersen, Novell’s CIO, heeft de afgelopen jaren de omschakeling van Microsoft-software naar Suse-Linux en OpenOffice geleid, een operatie die het bedrijf volgens haar 900.000 dollar per jaar bespaart. De eerste zet was in 2004 meteen zoveel mogelijk mensen over te laten stappen naar OpenOffice, in eerste instantie nog op Windows. Nu gebruiken bijna 9 op de 10 medewerkers OpenOffice als standaardpakket om documenten aan te maken en uit te wisselen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Maar er is een aanwijsbare groep voor wie het (nog) geen optie is. “De weerstand komt van mensen die moeten samenwerken met externen. En ook de power users voelen het verschil, al gaat het dan in sommige gevallen alleen om de look-and-feel.”
Het acceptatieprobleem zoals zij dat binnen haar eigen bedrijf heeft ervaren, zit voornamelijk in de spreadsheets, legt Andersen uit. “Juist op de financiële afdeling is Excel een bedrijfsapplicatie geworden en dat is in veel bedrijven gebeurd zonder dat CIO’s dat doorhadden. Vanuit Novell hebben we ook veel klantorganisaties geholpen die extreem veel logica gebruikten in spreadsheets. Wat je dan eerst wel moet doen is kijken naar de processen en je afvragen waarom je zoiets doet in een spreadsheet.” Overschakeling naar OpenOffice is dus een mooi moment om ‘echte’ financiële applicaties in te zetten, wil Andersen maar zeggen. Dat is wellicht ook de manier om eind april 2007 100 procent van de Novell-medewerkers naar OpenOffice te hebben gemigreerd, zoals Andersen zich heeft voorgenomen. OpenOffice is een standaardonderdeel van de SuSE Linux Enterprise Desktop 10 van Novell.
Maar ook binnen Novell blijft de weerstand bij de zwaardere gebruikers hardnekkig, ook binnen de juridische afdeling. “Waar je veel intense samenwerking hebt met externen, zoals in de juridische hoek, willen medewerkers geen enkele kans lopen dat er iets verkeerd geïnterpreteerd wordt in het samenwerkingsproces. Het gaat eerder om vertrouwen dan dat men heeft gemerkt dat het bij onszelf niet werkt.” De deze zomer verschenen versie 2.0 van OpenOffice heeft verbetering geboden, betoogt Andersen. “De limiet van 32.000 rijen per spreadsheet-tabel in Calc, de OpenOffice-tegenhanger van Excel, was in versie 1 een belangrijke kwestie. Financiële mensen hebben doorgaans meer nodig en dat kan nu. De macro-ondersteuning is ook verbeterd.”
Een manier waarop Excel-adepten ook over de drempel geholpen kunnen worden is via de directe ondersteuning in OpenOffice vande Excel-spreadsheetdocumenten met complexe macro’s. Die spreadsheets met VBA-macro’s (Visual Basic for Applications) draaien in een testversie van OpenOffcie die het Novell-team heeft ontwikkeld ‘native’, dus zonder conversie, in Calc.
Cor Nouws, betrokken bij het Nederlandse lokalisatieproject van OpenOffice en zelfstandig adviseur op het gebied van OpenOffice en StarOffice, bevestigt dat de verzameling Excel-spreadsheets van bedrijven een forse hobbel kan vormen. Bij zijn klanten - hoofdzakelijk in het MKB - ziet hij dat in eerste instantie vooral als een perceptieprobleem. “Het grootste probleem is de gebruikersacceptatie. Er zitten wezenlijk nog weinig verschillen tussen OpenOffice en MS Office.” De verschillen die zijn opgedoken in het anders afhandelen van spreadsheet-formules zijn volgens Nouws wel zo ongeveer uit de wereld. Hij komt wel bedrijven tegen die al jaren veel functionaliteit in Excel-spreadsheets stoppen. “Dan vraagt een overstap wel veel aandacht en voorzichtigheid.” Dat is vaak ook het moment om dat soort toepassingen naar een database-applicatie over te zetten, stelt hij. Anderzijds is de migratieconversie van spreadsheets met de nieuwe versie 2.0 iets makkelijker geworden, meent hij.
Michael Meeks, die bij Novell het OpenOffice-support- en ontwikkelteam leidt is uitgesproken. “Je moet reëel zijn. Als een bepaalde zware spreadsheet in Excel in een paar seconden is doorgerekend en dat duur in OpenOffice minuten, dan is de vergelijking snel gemaakt. En dat soort verschillen komt gewoon voor. Ook in versie 2.0 werkt een zware toepassing als het verwerken van een grote hoeveelheid verkoopcijfers nog niet goed.” Hij zegt er wel van overtuigd te zijn dat de ontwikkeling van OpenOffice wel een dermate hoog tempo heeft dat binnen enkele jaren dat verschil zo goed als uit de wereld is.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in