Googles vernietiging van chatbewijs krijgt nog gerechtelijk onderzoek
Bedrijven die hun interne communicatie - zeker over strategische zaken - niet goed bewaren en archiveren, kunnen daardoor in juridische problemen komen. Zoals Google nu ontdekt in de geruchtmakende rechtszaak van Epic Games over Googles appstore voor Android. De rechter in die zaak is boos en belooft een apart onderzoek naar het vernietigen van bewijsmateriaal.
De Amerikaanse rechter James Donato die de zaak Epic versus Google overziet, heeft zich fel uitgesproken over de praktijk van Google om interne communicatie te wissen. Hij heeft begin dit jaar al geoordeeld dat de techreus zich schuldig heeft gemaakt aan moedwillig en doelgericht vernietigen van bewijs in de antitrustzaak over Android. Het gaat om berichten over het delen van omzet met Android-partners, over contracten voor appdistributie, over beleid voor appstorebetalingen en meer.
Verantwoordelijkheid
Nu krijgt de aangetoond chatvernietiging van Google nog een staart, buiten de lopende rechtszaak die gamemaker Epic heeft aangespannen over de Android-appstore. Rechter Donato heeft nu namelijk verklaard dat hij tot op de bodem gaat uitzoeken wie er verantwoordelijk voor is dat Google chatberichten automatisch heeft laten wissen.
In de rechtszaak van Epic is dit al aan bod gekomen, maar verklaringen vanuit Googles management en juridische afdeling hebben de rechter niet bepaald antwoorden gegeven op zijn vragen, schrijft The Verge. Het blijkt dat Googles standaardinstelling was dat chatberichten worden gewist, dat het interne juridische advies was om communicatie wél te bewaren als die relevant zou kunnen zijn voor een rechtszaak, plus dat het aan individuele managers en werknemers werd overgelaten om de relevantie in te schatten.
Tot aan de CEO aan toe
Google-werknemers tot aan CEO Sundar Pichai aan toe hebben deze vrijheid benut om gevoelige conversaties te laten verdwijnen. Veel personeelsleden, inclusief dus hoge managers, hebben de automatische instelling voor wissen níet gewijzigd. Ook niet nadat ze erop waren gewezen dat ze juridisch gezien verplicht zijn om (mogelijk) bewijsmateriaal te bewaren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee