Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple maakt rentree op server-markt

Apple levert vanaf volgende maand zijn eerste generatie clusterservers onder de naam Xserve. De servers zijn sneller en goedkoper dan soortgelijke ‘rack servers’ van Dell, IBM, HP en Sun Microsystems, “al helemaal als je naar de verborgen kosten kijkt”, rekende Apple-topman Steve Jobs deze week tijdens de perspresentatie in Cupertino voor.
Xserve
© Apple
Apple

Apple kent namelijk geen beperking voor het aantal licenties van het besturingssysteem Mac OS X Server, dit in tegenstelling tot Microsoft, dat voor een licentie van 25 gebruikers al gauw duizenden dollars extra rekent.
Apple levert per direct twee modellen van de PowerPC G4-server met één of twee 1 gigahertz-processors en 256 of 512 megabyte geheugen voor respectievelijk 2999 en 3999 dollar. Het geheugen is uitbreidbaar tot 2 gigabyte.
Hoewel de systemen ook voor opslag geschikt zijn, dankzij eenvoudig te monteren ATA/100 drives waarmee een server met tot 480 GB aan opslagcapaciteit uitgerust kan worden, wil Apple later dit jaar ook nog een apart RAID-opslagsysteem op de markt brengen, inclusief een 1Gb Fiber Channel en een opslagcapaciteit tot 1.68 terabyte.
Het is Apple niet alleen te doen om betere prestaties tegen lage kosten. Het bedrijf gaat ook 24 uur per dag professionele ondersteuning bieden via onderhoudscontracten om zo de concurrentie aan te gaan met de grote serverleveranciers. Toch wil Apple bescheiden beginnen. “We zijn nieuw in deze markt”, vertelde Jobs in San Francisco. “We moeten nog veel leren.”
Klanten voor de servers zijn er al. Het Amerikaanse Clear Channel en biotechgigant Genentech hebben recentelijk servercontracten met Apple getekend. Ook werd een samenwerking aangekondigd met Oracle, dat zijn database Oracle9i voor de servers van Apple gaat leveren. Sybase heeft Mac S X ondersteuning voor het database management systeem ASE 12.5 toegezegd en HP voor OpenView. “De Unix-wereld begint Apple eindelijk serieus te nemen”, zegt Jobs.
Zelf gaat Apple software leveren waarmee de servers op afstand beheerd kunnen worden. Het onlangs aangekondigde besturingssysteem Jaguar, beter bekend als MacOS X 1.2, zal nog niet op de servers zijn geïnstalleerd.
Het is niet de eerste keer dat Apple de servermarkt probeer te veroveren. Eerdere pogingen mislukten doordat Apple niet de gewenste stabiliteit kon leveren. “Dat was voor mijn komst bij Apple”, aldus Jobs. “Het was een droom van een bedrijf dat eigenlijk in coma lag.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in