Overslaan en naar de inhoud gaan

Atos blijft bij omzetdaling goed verdienen in Benelux

Atos sloot 2014 af met cijfers die op papier mooi ogen. Het kan 9,051 miljard euro omzet schrijven, een stijging van 5,1 procent ten opzichte van 2013. De nettowinst steeg 8,8 procent, van 260 miljoen euro in 2013 naar 283 miljoen euro in 2014. Die mooie cijfers worden wel enigszins vertekend door veranderingen in de samenstelling van de bedrijfsactiviteiten en valutaschommelingen. Gecorrigeerd voor die factoren daalde de omzet 1,1 procent.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Wat het effect ervan was op de nettowinst rapporteert Atos niet.

Atos Benelux & the Nordics, waar ook Denemarken, Estland, Finland en Zweden onder geschaard zijn, deed het wat omzet betreft in 2014 matig. Tegen constante wisselkoersen en over dezelfde activiteiten gemeten nam de omzet met 7,1 procent af. Daarmee bleef Benelux & the Nordics achter bij de rest van het bedrijf. Zonder correctie boerde deze regio ongeveer even slecht als Duitsland, met een krimp van 4,2 respectievelijk 4,4 procent. Voor de Benelux & the Nordics ontstond de krimp vooral door het aflopen van contracten met telecommaatschappijen, schrijft Atos.

Ondanks dalende omzet wel hoogste marge

Opmerkelijk genoeg is Benelux & the Nordics bij deze daling wel de regio met de beste marge op de bedrijfsactiviteiten. In 2014 haalde Atos in de Benelux & the Nordics een marge van 12,4 procent. In 2013 was dat nog 11,2 procent. Alleen de groeiende vestigingen in India, Afrika en het Midden-Oosten en Azië rond de Stille Oceaan kwamen daarbij in de buurt, met 11,5 procent.

Hoe de Benelux en Scandinavië aan zo'n hoge marge komen, wordt door Atos niet voorgerekend. Wel is duidelijk dat dat mede is bereikt door afscheid te nemen van medewerkers en versobering van de arbeidsvoorwaarden. Wat dat laatste betreft: door wat eufemistisch optimalisatie van pensioenvoorzieningen heet, bespaarde Atos alleen al in Nederland 50 miljoen euro. Verder is voor Atos als geheel sprake van een voorziening van 130 miljoen euro voor personeelsreductie. Welk deel van dat bedrag in Nederland is gespendeerd, is niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in