CTO Red Hat breekt lans voor open source
Cloud
Linux is een van de dragende factoren onder de cloud, een verzamelbegrip dat op veel manieren kan worden uitgelegd. “Een cloud”, zegt Stevens, “is voor elke gebruiker wat anders. Er zijn mensen die gebruik maken van een publieke cloud met applicaties, maar er zijn er ook steeds meer die zelf een cloud gaan bouwen. Ze halen daarmee een hoop flexibiliteit in huis. Via de cloudaanpak is het pas echt mogelijk om een datacentrum van de toekomst te bouwen.”
Dynamisch gedrag
De nieuwe generatie datacentra is dynamisch. De hoeveelheid rekenkracht kan worden afgestemd op de behoefte, zonder daar heel veel werk voor te hoeven verzetten. “De bouwblokken voor het datacentrum zijn alom verkrijgbaar. Ze zijn standaard en ze passen op elkaar in elke configuratie die de gebruiker kan bedenken”, stelt Stevens.
De effectenbeurzen in de wereld hebben dit inmiddels ontdekt. Zo’n 28 grote beurzen werken met RHEL, ofwel Red Hat Enterprise Linux. “Die 28 beurzen zijn goed voor de helft van de aandelenhandel in de hele wereld”, aldus Stevens.
Zeer grote hoeveelheden gegevens
Open Source komt te hulp in situaties waar met veel gegevens wordt gewerkt. “Het behandelen van Big Data gaat een stuk makkelijker als gebruik wordt gemaakt van regelmechanismen uit de open source-wereld zoals Hadoop. Die software is in staat om de opslag- en servercapaciteit heel snel af te stemmen op de behoefte van de gebruikers. Een mooi voorbeeld is de Amerikaanse belastingdienst. Die heeft een groot deel van het jaar voldoende aan een beperkte opslag. Maar op het moment dat de miljoenen aangiften binnenkomen, kan die opslag in zeer korte tijd sterk worden opgeschaald”, zegt Stevens.
Voordeel van de massa
Stevens is zijn loopbaan begonnen bij Digital Equipment, een bedrijf dat vooral hardware maakte maar ook wel software ontwikkelde. Stevens: “Dat ging volgens de heersende principes van die tijd. De software werd geschreven en in eigen huis werd een bèta-test uitgevoerd. Door een groepje programmeurs met een paar gebruikers. Als zo’n test goed verliep, werd de software in kwestie op de markt gebracht. Vergelijk dat eens met nu, waar duizenden mensen werken aan een open softwarepakket, doorlopend bèta-testen uitvoeren en de code in korte tijd aanpassen als ze dat nodig vinden. Op die manier krijg je heel snel een veel betere kwaliteit dan vroeger ooit mogelijk was.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee