Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM brengt moleculair geheugen dichterbij

"Dat lijkt onbetekenend, maar de industrie houdt zich massaal bezig met nanotechnologie zonder precies te weten welke fysieke eigenschappen een rol spelen. Wij pleiten voor een verbreding van de kennis", zegt Andreas Heinrich, hoofd van het laboratorium van IBM’s Research en Development centrum in Almaden.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Heinrich trekt een parallel met de ‘grote’ wereld, waar bouwwerken ook pas worden neergezet als de constructeurs alle eigenschappen van de bouwmaterialen kennen.

"Wat voor grote stalen bruggen geldt, doet dat ook voor nanostructuren. Pas als je weet welke krachten een rol spelen op zo’n kleine schaal, kun je een goed ontwerp maken. Bijvoorbeeld van een geheugencel van één atoom groot", aldus Heinrich.

Op nanoschaal gelden andere wetten dan in de dagelijkse wereld. Zeer kleine krachten kunnen al een perfide uitwerking hebben op een schakeling. Sommige atomen kunnen aan andere atomen blijven kleven, zodat een stabiele constructie ontstaat. Andere atoomparen hebben slechts een zeer losse binding, geschikt voor de fabricage van flexibele onderdelen. Heinrich: "We hebben nauwelijks een idee hoe groot die krachten zijn en dus is het steeds weer een kwestie van proberen. Meer inzicht kan een hoop giswerk voorkomen, wat prettig is voor de ontwerpers en veel geld bespaart."

In Almaden is onderzoek gedaan met behulp van de scanning tunneling microscoop, een instrument waarmee IBM al meer onderzoekssuccessen heeft geboekt. Het apparaat is nu voorzien van een extra meetsonde, in de vorm van een minuscule stemvork. De frequentie waarop de vork trilt, is afhankelijk van de kracht die op de pootjes wordt uitgeoefend. "Zo kunnen we meten hoeveel kracht er nodig is om een enkel atoom te verplaatsen. Het atoom wordt weggeduwd door de zeer dunne meetpunt van de microscoop." Voor het verplaatsen van bijvoorbeeld een kobaltatoom over een onderlaag van platina is een kracht nodig van 210 picoNewton. Wordt een onderlaag van koper gebruikt, dan is voor het verplaatsen van het kobaltatoom slechts 17 picoNewton nodig.

"Het is verbazend om te zien hoe we die krachten kunnen meten met behulp van een stemvorkje dat je in elk digitaal horloge terugvindt", zegt professor Franz Giessibl van de universiteit Regensburg, die met zijn team heeft samengewerkt met de onderzoekers van IBM in Almaden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in