Overslaan en naar de inhoud gaan

Belastingdienst verzamelde op grote schaal persoonlijke gegevens

De Belastingdienst heeft op grote schaal persoonlijke gegevens van belastingbetalers - waaronder uitingen op sociale media - van internet gehaald, in een computersysteem opgeslagen en gebruikt bij haar toezicht en fraudebestrijding. Dat meldt NRC donderdag.

Belastingdienst
Belastingdienst
Shutterstock.com

Het verzamelen van de gegevens gebeurde ondanks interne twijfels over de rechtmatigheid hiervan en over de "herkomst, juistheid en actualiteit" van de opgeslagen data, aldus het NRC. De gegevens werden opgeslagen in de omstreden database RAM, waarvan de krant dit voorjaar de grootschalige inzet onthulde.

De privacyproblemen rond dit jarenlang gebruikte Risico Analyse Model (RAM) zijn nog groter dan in die publicatie omschreven, zo blijkt uit een interne rapportage uit 2017 die demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) na de publicatie van NRC naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van Rij en collega-staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen, VVD) hebben besloten een extern onderzoek in te stellen naar het gebruik van RAM en de gevolgen hiervan voor burgers. Ook de mogelijke rol van RAM in het Toeslagenschandaal komt daarbij aan bod.

Eerder onderzoek

AG Connect onderzocht samen met Trouw hoe overheden berichten op het platform X verzamelen. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de Belastingdienst één van de overheidsorganisaties is die via social media-monitoring tweets verwerkt. Experts gaven aan dat de overheden de wet overtreden, omdat gebruikers van het platform niet worden geïnformeerd over deze verwerking.

Ook werd duidelijkdat de berichten van bijna alle Nederlandse gebruikers op X verzameld worden. Er vindt alleen steekproefsgewijs controle plaats op de wijze waarop zij gemonitord worden. In het verleden werden diverse organisaties teruggefloten wegens onrechtmatig gebruik van de monitoringstools.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 14 september 2023

Het gaat vaak om informatie met een "hoog vertrouwelijk karakter, gezien de fiscale, financiële en/of persoonlijke aard van de gegevens", blijkt uit interne rapportage https://open.overheid.nl/documenten/5405e0f4-c552-4429-bc26-c1fcb1bd8e14/file van de Belastingdienst. Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd, zie https://open.overheid.nl/documenten/3c05fd19-ee97-4f17-8ecc-083a9ee6fbbb/file

LC
Lezer#3823 Claassens 15 september 2023

Hoe is het te verklaren dat een organisatie met zo veel juridische kennis, niet in staat is om binnen de wettelijke kaders haar activiteiten uit te voeren? -of de kennis is tekortgeschoten of de kaders zijn doelbewust genegeerd.

jk
ja karman 15 september 2023

Wat zelf in de openbaarheid gebracht wordt, daar geldt geen bescherming wegens een toestemming van gebruikt voor.
ER zij nogal wat organisaties op de vingers getikt wegens nalatigheid om beweringen niet te onderzoeken.

RH
Ron Heinen 16 september 2023

Kamerlid Omtzigt, de SP, BBB, D66 en CDA hebben Kamervragen gesteld aan demissionair minister-president Rutte, minister Kaag van Financiën en staatssecretaris Van Rij van Financiën: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2023Z15239&did=2023D36985

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in