Defensie steekt 2,5 miljard in gigantisch ICT-project
Defensie trekt zo’n 2,5 miljard euro uit voor moderniseren van communicatiemiddelen en IT-infrastructuur. Het gaat om communicatiemiddelen voor de landmacht, de bataljons van het Korps Mariniers, het Defensie Helikopter Commando en de militaire politie-eenheden van de marechaussee.
In totaal wil Defensie zo’n 8000 voertuigen, 3500 militairen, 135 vaartuigen en 170 vliegtuigen en helikopters van nieuwe communicatiemiddelen en IT-infrastructuur voorzien, zo valt te lezen in een brief van minister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.
Het programma, dat moet leiden tot snel en veilig delen van militaire informatie, wordt door Defensie Foxtrot genoemd. Een van de deelprojecten van Foxtrot is de modernisering van de huidige militaire radio’s, zo schrijft Defensie. Er moet een nieuwe generatie software-gestuurde militaire radio’s worden neergezet.
Beveiligd communiceren
“Krijgsmachtdelen gebruiken nu meerdere verschillende typen radio’s. Met de nieuwe radio’s moeten de eenheden onderling probleemloos en beveiligd kunnen communiceren. Niet alleen met elkaar, maar ook met internationale bondgenoten”, schrijft Defensie.
Daarnaast moet de connectiviteit tussen verschillende voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen worden verbeterd, met een uitbreiding van verbindingsmogelijkheden via wifi, 4G/5G en satellietcommunicatie. Er komt een software-integratie in het C2-besturingssysteem van de eenheden waarop applicaties draaien zoals het battlefield management system (BMS) dat al bij de krijgsmacht in gebruik is.
Aansluiting bij GrIT
Deze applicaties worden gebruikt om specifieke tactische doelen en missies te ondersteunen. Foxtrot sluit aan op het lopende programma Grensverleggende IT (GrIT)en het project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS) die al in gang zijn gezet.
Technisch verouderde militaire communicatiesystemen die nog in gebruik zijn, zoals grond- of luchtradio’s, worden vernieuwd zonder dat het ten koste gaat van inzetbaarheid. Nederland wil de nieuwe radio’s afnemen bij de Amerikaanse firma L3Harris. De verwachting is dat er nog tot 2036 aan het programma gewerkt wordt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee