Overslaan en naar de inhoud gaan

Dicht de technisch-bestuurlijke kloof!

Tegenwoordig gaat het vaak over kloven. De kloof tussen (kans)arm en (kans)rijk. Tussen stad en platteland. Of tussen jong en oud. Ook kampen we met een loonkloof tussen man en vrouw. Met een uitvoeringskloof tussen beleid en praktijk. En uiteraard met een vertrouwenskloof tussen overheid en burger.

Een kloof waar je veel minder over hoort is de gapende kloof tussen techneuten en bestuurders.

Ik leg dit even uit.

De opkomst van digitale technologieën als het internet, sociale media en AI hebben de afgelopen dertig jaar grote impact gehad op onze samenleving: zowel de wereld om ons heen als ons eigen gedrag is vergaand veranderd. Kijk maar eens een film uit de jaren tachtig en je begrijpt wat ik bedoel.

Dit zorgt in vele opzichten voor zowel kansen als bedreigingen. Zo is het geweldig dat we via de digitale snelweg met iedereen ter wereld kunnen communiceren maar tegelijk zijn we kwetsbaar omdat cyberspionnen en criminele hackers ons via digitale sluiproutes aanvallen. Ook is het prachtig dat we door middel van ‘big data’ en ‘slimme apparaten’ steeds meer kunnen verklaren en voorspellen maar intussen liggen fouten wel op de loer en is het maar de vraag of al die (persoons)gegevens wel veilig zijn op de servers van buitenlandse bedrijven.

Met het oog op dit soort geopolitieke en grondrechtelijke spanningen zijn politici de afgelopen jaren in actie gekomen om hun burgers te beschermen. Met name de Europese Unie tuigt de ene na de andere wet op om digitale technologie in goede banen te leiden: de AVG, de DMA, de DSA, de AI Act, de Data Act, NIS2 en de Cyber Resilience Act om er een aantal te noemen.

Op zich is het goed dat de EU zich inzet om onze privacy, autonomie, digitale infrastructuur en cyberveiligheid te beschermen. Maar het moet allemaal wel uitvoerbaar blijven voor burgers, bedrijven en branches.

En dat kan alleen als de kloof tussen enerzijds bestuurders en beleidsmakers en anderzijds uitvoerders en IT-professionals wordt gedicht.

Hoe dan? Door begrip voor elkaar te kweken en naar elkaar toe te groeien. Bestuurders kunnen bijdragen door beter te luisteren en zich in de complexe materie te verdiepen. Techneuten kunnen technische zaken op hoofdlijnen uitleggen en rekening houden met de maatschappelijke context.

Bovenal moeten beide bloedgroepen elkaar vaker ontmoeten en intensiever samenwerken. Zo kunnen we de uitdagingen van het digitale tijdperk op een evenwichtige manier het hoofd bieden.

Digitale weerbaarheid: de bestuurder in control

Wat is de rol van de bestuurder en commissaris bij digitale weerbaarheid? Hoe zorg je dat je in control bent over dit onderwerp? En wat is de impact van Europese wetgevingen als de NIS2 en Cyber Resilience Act?

Diverse experts praten je onder begeleiding van Kees Verhoeven bij tijdens de bijeenkomst Digitale weerbaarheid: de bestuurder in control op 1 november in Den Haag. Aanmelden kan via de website van de Online Trust Coalitie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in