Gemeenten en telco’s ‘verbeteren’ wet
Ook moet voor het opruimen de straat weer open, wat overlast voor omwonenden kan betekenen. Voor kabels die voor 1 februari in de grond lagen, geldt overigens een overgangstermijn tot 2018.
Een groot aantal gemeenten, verenigd in het vorig jaar opgerichte Gemeentelijk Platform voor Kabels en Leidingen (GPKL), en de telecomsector proberen een convenant te sluiten om de onaantrekkelijke gevolgen van de gewijzigde wetgeving te beperken. Het convenant bouwt voort op afspraken die in november 2004 zijn gemaakt. Doel is afspraken te maken waarbij gemeenten afzien van verwijderingseisen of het heffen van precario, mits de eigenaren van de kabels elke keer dat de grond in de gemeente om wat voor reden ook opengaat, meewerken de situatie ondergronds op orde te brengen als de kabels last veroorzaken.
De gemeenten hebben zelf belang bij het voorkomen van overlast door onnodige graafwerkzaamheden. De gemeente Amsterdam gaat zelfs zo ver om elke keer dat de grond opengaat, zelf vast lege buizen in te graven om de eventuele latere aanleg van communicatienetten te faciliteren zonder dat de straat open moet. Door de wetswijziging kan een telecombedrijf nu ook gedwongen worden gebruik te maken van al aanwezige lege buizen.
Verder hebben door de wetswijziging lege buizen bedoeld voor de aanleg van telecomnetten nu dezelfde status als gevulde buizen. Daarmee is een technisch-juridische fout uit de wet gehaald. Ook is duidelijk geworden dat bij verkoop van gemeentegrond aan particulieren de plicht kabels en buizen in die grond te gedogen, vervalt. Dit kan voorkomen bij herinrichting van een wijk waarbij openbare ruimte een private bestemming krijgt. Telecombedrijven moeten dan de buizen en kabels verwijderen indien de nieuwe eigenaar dat wil.
Wanneer de grond toch open moet voor aanleg of verwijdering, is volgens de wetswijziging de telecomaanbieder verantwoordelijk voor het herbestraten, tenzij de gemeente dat zelf wil doen. Deze moet daarvoor echter marktconforme tarieven rekenen. Verder zijn nieuwe regels vastgelegd over de periode waarbinnen telecombedrijven kabels en buizen moeten verleggen en wie voor de kosten opdraait als binnen enkele jaren opnieuw verplaatsing nodig is. Ook mogen gemeenten niet zelf elektronische communicatienetten exploiteren. Bestaande gemeentelijke breedbandinitiatieven worden gerespecteerd, tenzij sprake is van staatssteun.