Overslaan en naar de inhoud gaan

Internetverslaving groeit in de samenleving

Maar liefst 22% van de deelnemers aan een Brits onderzoek erkent een internetverslaving te hebben. Deze groep bestaat vooral uit jongeren tot 24 jaar.  De tech-branche moet daar rekening mee houden bij het ontwerpen van nieuwe diensten. 

"Hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat je verslaafd bent aan internet. Deze neiging neemt af met de leeftijd", concludeert Brigitte Stangl, hoofdonderzoeker aan de universiteit van Surrey. Zij deed met haar team een onderzoek onder 796 deelnemers om een vinger te krijgen achter het verschil tussen problematisch internetgedrag en een echte internetverslaving.

Ze onderscheidt op basis van de resultaten vijf categorieën:

  • Terloopse gebruikers (41,86%): deze groep gaat vooral online om een specifieke taak uit te voeren. Is die voltooid, gaan ze zonder dralen iets anders doen. Deze groep is over het algemeen wat ouder met een gemiddelde leeftijd van 33,4 jaar. Ze hebben het minst van alle vijf de categorieën de behoefte nieuwe apps uit te proberen. 
  • Beginnende gebruikers ( 22,86%): deelnemers in deze groep merken dat ze vaak langer dan ze gepland hadden met internet bezig zijn. Ze verwaarlozen weliswaar af en toe wat huishoudelijke taken, maar zien zichzelf niet als verslaafd. De gemiddelde leeftijd is 26,1 jaar. 
  • Experimenteerders (21,98%): De mensen in deze groep voelen zich ongemakkelijk wanneer ze niet online kunnen. Zodra ze online kunnen verdwijnt het gevoel. De experimenteerders willen graag nieuwe apps en nieuwe technologie uitproberen. Hun gemiddelde leeftijd ligt tussen de 22,8 en 24,3 jaar.
  • Verslaafden in de ontkenningsfase (17,96%): Deze internetgebruikers vertonen verslavingsgedrag, zoals het verwaarlozen van verantwoordelijkheden in de werkelijke wereld, om maar online actief te kunnen zijn. Zij maken veel nieuwe relaties online. Toch ontkennen zij dat ze zich ongemakkelijk te voelen wanneer ze niet online kunnen zijn. 
  • Verslaafden: Deze groep geeft openlijk toe verslaafd te zijn. De mensen die in deze categorie vallen herkennen ook de negatieve gevolgen die deze verslaving heeft op hun leven. Ze gaan heel gemakkelijk om met nieuwe apps en technologie. Ze zijn ook significant langer online dan de terloopse gebruikers. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren (24 jaar en jonger) gemiddeld zes uur per dag online actief zijn, terwijl mensen boven die leeftijd gemiddeld 4,6 uur online actief zijn. Stangl heeft geen relatie gevonden tussen geslacht en online gedrag. Wel ziet ze een correlatie tussen de ernst van de internetverslaving en de affiniteit van mensen met nieuwe hightech-toepassingen zoals augmented reality.

Ingrijpen nodig

Stangl zegt dat het onderzoek het belang onderstreept van interventie en ondersteuning op maat voor individuen in de verschillende stadia van internetverslaving. De resultaten geven ook handvatten voor het ontwerp en de ontwikkeling van digitale diensten en toepassingen van augmented reality, zodat deze passen bij de behoeften van verschillende gebruikers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in