Overslaan en naar de inhoud gaan

139 datalekken gemeld in 2020 door ministerie van Justitie

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) heeft in 2020 139 datalekken gemeld bij de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat schrijft het ministerie in een verslag aan de Tweede Kamer. Uit het verslag blijkt dat het aantal gemelde datalekken de afgelopen vijf jaar flink is toegenomen.
Ferd Grapperhaus
© Shutterstock
Shutterstock

Het ministerie schrijft dat er in 2016 36 datalekken werden gemeld, maar twee jaar later was dit al opgelopen tot 96. Het hoogste datalekken werd in 2019 gemeld, toen het er 143 waren. In totaal werden tussen 2016 en 2020 455 datalekken gemeld.

De lekken zitten bij het ministerie zelf, maar ook bij de organisaties die daaronder vallen. Het gaat dan om het Bestuursdepartement, COA, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Dienst Terugkeer en Vertrek, Justid, het Nederlands Forensisch Instituut, het CJIB, de Dienst Justitiële Inrichtingen, Justis, de Raad voor de Kinderbescherming en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Hoeveel lekken er per organisatie waren, is onduidelijk.

Weerbaar JenV

De meeste datalekken waren het gevolg van fouten van medewerkers in individuele zaken, aldus het ministerie. "Het betreft het vermelden van verkeerde adressen voor fysieke post alsmede die bij digitale post, en onvolledig anonimiseren van documenten."

Het ministerie schrijft verder dat het in 2020 is begonnen met het project Weerbaar JenV. Dat project moet ervoor zorgen dat werknemers vanaf begin 2021 jaarlijks een e-learning cursus over veilig werken met informatie moeten volgen. De cursus is verplicht voor medewerkers van "nagenoeg alle onderdelen". Het volgen van de cursus is verplicht gesteld in het Personeelsreglement. 

Minstens 24.000 meldingen bij AP

De AP krijgt jaarlijks tienduizenden meldingen van datalekken. Het ministerie schrijft in het verslag dat de toezichthouder in alleen al de eerste helft van 2021 12.241 datalekmeldingen ontving. In heel 2021 komen er naar verwachting tussen de 24.000 en 25.000 datalekmeldingen binnen. Dat zijn er iets meer dan in 2020, toen er 23.976 meldingen binnenkwamen.

De AP ontving in de eerste helft van 2021 verder 10.650 klachten ontvangen. Tot 1 september werden 11 sancties, waarvan 8 boetes opgelegd. In heel 2021 verwacht de AP 14 tot 18 sancties op te leggen. In totaal zijn 11.662 klachten nog niet door de AP in behandeling genomen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in