Overslaan en naar de inhoud gaan

Chat-app Telegram nu verboden voor Amsterdamse ambtenaren

De gemeente Amsterdam verbiedt ambtenaren de chatapp Telegram te gebruiken op hun werktelefoon. Dat meldt BNR. Crimineel gebruik van de app en spionagerisico vormen de aanleiding voor het verbod, dat eind april is ingegaan maar wat tot nu toe alleen is gecommuniceerd in een bijlage van een raadsbrief.

Telegram, getekend mannetje en app-iconen
Telegram

Aanleiding voor het Amsterdamse verbod is dat Telegram een "vrijplaats voor hackers, cybercriminelen en drugshandelaren" is, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse ICT-wethouder Alexander Scholtes tegen BNR. De Directie Voorzieningen monitort welke apps zijn geïnstalleerd op apparaten die voor gemeentelijk werk worden gebruikt.

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben de Telegram-app op hun telefoon staan. Het is daarmee de grootste app die voor ambtenaren in de ban gaat sinds de landelijke overheid vorig jaar TikTok verbood op werktelefoons. Die Chinese app staat ook op de Amsterdamse lijst, naast nog 17 andere apps, zo valt te zien in de bijlage van de raadsbrief.

Discussie over verbod

Er gaan al langer stemmen op om breder in te grijpen tegen Telegram. Zo riep het Amsterdamse gemeenteraadslid Fatihya Abdi (PvdA) in september op tot een landelijk verbod op Telegram omdat de app gebruikt zou worden om onder kwetsbare jongeren bommenleggers te rekruteren. Voor de politie bemoeilijkt de app de strijd tegen drugshandel en andere vormen van criminaliteit.

Theo van der Plas, directeur Digitale Transformatie bij de Politie, is voorstander van een verbod op het doorgeven van Telegram door de serviceproviders. Tegen iBestuur zei hij onlangs daarover: "Telegram is letterlijk en figuurlijk dodelijk voor onze maatschappij. Alles wordt er verkocht en aangeboden. Ze zijn volstrekt niet voor rede vatbaar. Je moet je afvragen of je dat dan nog wel wil laten bestaan in een land als Nederland."

Drugshandel en vrees voor spionage

Begin dit jaar is in de Tweede Kamer gesproken over een mogelijk verbod op Telegram vanwege de drugshandel op het platform. Voor toenmalig minister van Justitie Dilan Yeşilgöz ging een verbod een brug te ver, vanwege de vrijheid van meningsuiting. Wel besloot de Kamer tot een onderzoek naar een eigen chatapplicatie voor ministers en ambtenaren, naar Frans voorbeeld.

Dat Telegram ook een risico op spionage zou vormen, zoals een argument van Amsterdam luidt, is opvallend. De app is oorspronkelijk Russisch, maar het hoofdkantoor is inmiddels naar Dubai verhuisd en officieel is het bedrijf gevestigd op de Maagdeneilanden.

Dit artikel is eerder verschenen op Binnenlands Bestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in