Voor versterking cybersecurity trekt EZK 13 miljoen euro extra uit
Komend jaar komt er 13 miljoen euro extra beschikbaar voor cybersecurity, voor inzet van het ministerie van Economische Zaken en Koninkrijksrelaties (EZK). Dit staat in de Begroting 2024 voor EZK, die nu is gepubliceerd. Naast afronding van Nederlandse invoering van de Europese Cyber Resilience Act, met wettelijke cybersecurityzorgplicht voor ICT-leveranciers, gaat het geld ook naar stimulering van kennis en innovatie, plus een subsidieregeling voor cybersecurity-innovaties.
In het EZK-document van de Miljoenennota 2024 staat dat cybersecuritykennis en -innovatie worden gestimuleerd door middel van publiek-private samenwerking. Daarbij worden het platform dcypher en NEXIS expliciet genoemd. Allebei die organisaties zijn ondergebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Nationaal coördinatiecentrum NEXIS, dat hoort bij het netwerk van het Europees Cybersecurity Competence Center (ECCC), zal komend jaar een subsidieregeling uitvoeren voor cybersecurity. Daar kunnen Nederlandse bedrijven dan aankloppen voor subsidie om cybersecurity-innovaties te realiseren.
Consumentencampagnes en notificaties
Naast het bedrijfsleven heeft EZK ook oog voor consumenten. Die eindgebruikers van digitale technologie krijgen ook in 2024 een bewustwordingscampagne om hen bewust(er) te maken van digitale risico's. Een publiekscampagne zoals 'Doe je updates' moet consumenten aanmoedigen om zelf meer beschermende maatregelen te nemen, voor hun digitale identiteit en voor computersystemen plus -diensten waar zij gebruik van maken.
"Cybersecurity is een essentiële randvoorwaarde voor de Nederlandse
digitale economie en de samenleving", stelt EZK dan ook in het begrotingsdocument voor 2024. Om die randvoorwaarde te verbeteren wordt komend jaar de notificatiedienst van het Digital Trust Center verder uitgebreid. Deze overheidsdienst die Nederlandse bedrijven waarschuwt voor digitale dreigingen wordt zowel kwantitatief als ook kwalitatief versterkt.
Aanspreekpunt voor veilig digitaal ondernemen
"Het uiteindelijke doel is dat elk bedrijf in zijn omgeving een aanspreekpunt heeft voor informatie en advies over veilig digitaal ondernemen", aldus het ministerie. Naast 'traditionele' software en hardware leunt modern ondernemen ook in sterke mate op clouddiensten en online marktplaatsen. Voor bewaking en beveiliging van dergelijke digitale diensten wordt komend jaar de informatievoorziening van het Computer Security Incident Response Team (CSIRT-DSP) voortgezet.
Die organisatie gaat op termijn samen met het Digital Trust Center en het Nationaal Cybersecurity Center (NCSC). Deze samengestelde organisatie voor cybersecurity moet uiterlijk in 2026 alle organisaties in Nederland gaan bedienen. Voorheen is er wel kritiek geweest dat bijvoorbeeld het NCSC alleen overheidsorganisaties waarschuwde voor een acute digitale dreiging, terwijl die ook van toepassing was op bedrijven. Het mandaat van het NCSC gold echter niet voor reguliere commerciële organisaties.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee