AltaVista legt meer accent op software
De divisie, die ondertussen al tweehonderd mensen in dienst heeft, maakt zoeksoftware voor netwerken en werkplekken.
Koud kunstje
Deze week introduceerde men officieel AltaVista Enterprise Search, een module om de gegevens binnen een bedrijf te ordenen en te ontsluiten. “Van ieder document binnen een intranet kunnen we met de software een index maken. Met die inhoudsopgave wordt het een koud kunstje om een bepaald document te vinden. Het invoeren van een enkel kenwoord is voldoende”, zegt Dennis Wild, technisch directeur van de softwaredivisie.
De software is ook te gebruiken voor het ontsluiten van zogeheten ‘legacy-data’. Dat zijn gegevens die op een oud platform (bijvoorbeeld een mainframe of een pc met CP/M) staan. Wild: “Daarvoor doen we een beroep op conversiesoftware van derden. Die zet de data om in een leesbaar formaat.” AltaVista wil alle gegevens binnen een bedrijf op een uniforme manier zichtbaar maken.
Zoekalgoritme
“Dat geldt voor zowel gestructureerde als vrije gegevens. Tevens heeft de software een peer-to-peer optie. Daarmee kunnen de leden van een werkgroep een overzicht krijgen van elkaars bestanden”, zegt vice-president Mark Cuhaci van Altavista Search Software.
Voor gebruik op de werkplek biedt AltaVista een persoonlijk zoekalgoritme aan. Dit is in staat alle gegevens op de harde schijf in kaart te brengen. Het is de tweede keer dat de onderneming zo’n product op de markt brengt. De eerste keer was circa vijf jaar geleden. De ontwikkeling van Personal AltaVista, zoals dat product heette, werd overigens gestaakt. De toenmalige directie zag te weinig in het product. Cuhaci: “Het tij is nu echter gekeerd. Wel werd besloten om het hele product van de grond af opnieuw te schrijven.”
“Dat”, vult Wild aan, “heeft alles bij elkaar twee jaar gekost. Het bood meteen de mogelijkheid om zeer moderne softwaretechnieken te gebruiken. Alle programmacode is geschreven in C en voorzien van uniforme interfaces (API’s). Langs die weg kunnen andere applicaties onze zoekalgoritmen aanroepen. Zo zou je bijvoorbeeld ook naar beeldmateriaal kunnen zoeken.”
AltaVista Personal Search, zoals het pakket heet, komt overigens in september of oktober van dit jaar op de markt.