Firefox springt zuinigst om met computergeheugen
Maten als de snelheid van verwerking van JavaScript en de HTML-prestaties voldoen volgens hem niet, omdat de verschillen te klein zijn om door een websurfer opgemerkt te worden en omdat talloze andere factoren - zoals de snelheid van de verbinding, eventuele congestie daarop, belasting van de bezochte webserver, de invloed van firewall en antivirussoftware op je pc, de belasting van andere applicaties - een veel grotere invloed hebben.
Browsers leggen steeds zwaarder beslag op de pc
Veel belangrijker is volgens Villinger de belasting die de browser zelf op de pc, laptop of tablet legt. Dat geldt volgens hem te meer, nu browsers steeds omvangrijker applicaties worden. Een korte inspectie via Taakbeheer op zijn Windows 7-systeem leerde hem dat Internet Explorer 9 beslag legde op meer dan een gigabyte van zijn geheugen. Daarbij waren 9 iexplore.exe-processen gestart die ieder voor zich meer processortijd en andere systeemcomponenten hadden gereserveerd dan welke andere draaiende applicatie ook.
Die constatering bracht Villinger ertoe om het geheugengebruik van een aantal browsers onder de loep te nemen. Hij deed de metingen op twee 32-bits Windows 7-pc's en een 64-bitsvariant, en middelde de uitkomsten. Dat liet grote verschillen zien wanneer men veel tabbladen tegelijk open heeft staan.
Firefox kan het best uit de voeten met veel tabbladen
Bij één tabblad is Internet Explorer 9 het zuinigst, met een beslag van 45 megabyte als de Google-startpagina open staat. Firefox 10.0.1 scoort dan 68 MB, en Chrome 17 en Opera 11.6.1 rond de 80 MB.
Bij 5 tabbladen open - onder andere Facebook en een gepauseerde videoclip erbij - verloor IE9 zijn voorsprong: het had in dat scenario 360 MB geheugen gereserveerd. Firefox is duidelijk zuiniger, met 218 MB, en Opera is met 255 MB ook zuiniger dan IE9. Googels Chrome scoort met 416 MB voor 5 tabbladen het slechtst.
Veel tabbladen openen resulteert in IE9 in een bijna proportionele toename van het geheugengebruik. Bij 15 tabs neemt IE9 1056 MB geheugen in beslag. Chrome pakt 940 MB, Opera 760, en Firefox 584.
Villinger heeft de test herhaald met bèta- en ontwikkkelaarsreleases van Firefox (11.0 en 12.0), Chrome (18 en 19) en Opera (12.272 en 12.1293). Alleen Firefox bleek daarbij progressie te boeken. In versie 12 scoort Firefox 66, 167 en 508 MB bi 1, 5 en 15 tabs. Chrome en Opera scoorden met de bèta en de ontwikkelaarsrelease stukken slechter, en ook slechter dan IE9.
Firefox het beste voor multitaskers
Hoe intensiever het geheugengebruik van een browser, hoe groter de kans op problemen en vertragingen door het niet vrijgeven van geheugen, excessief swappen naar de harde schijf en dergelijke. Websurfers die niet al te intensief met hun pc in de slag gaan, hoeven zich daar geen zorgen om te maken, stelt Villinger. Zelfs bij minder zwaar uitgevoerde pc's zal niet voor de prestaties niet veel uitmaken of de browser 220 of 416 MB van het geheugen pakt. De keus kan men dan beter op andere gronden maken dan op basis van het geheugengebruik. Maar wie de neiging heeft veel tabbladen tegelijk te openen, kan IE9, Chrome en de bèta van Opera volgens hem beter mijden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee