Mozilla stoot e-mailproject af
Met Thunderbird ligt dat anders.
Dat programma leek nauwelijks enige bedreiging voor Microsofts Outlook (Express) te zijn, ondanks de dubbelfunctie als RSS-lezer. Volgens Mozilla heeft Thunderbird tussen de 5 en 10 miljoen gebruikers. Maar precies daarom is het beter als het project een eigen koers gaat varen, zo vindt Mozilla. En dus is er een nieuwe organisatie in het leven geroepen: MailCo, onder leiding van David Ascher, onder meer lid van de Python Foundation en directeur van de leverancier van ontwikkelsoftware ActiveState. Welke koers MailCo precies gaat varen, moet nog worden vastgesteld.
Thunderbird is eigenlijk niets anders dan het e-mailprogramma dat ooit met de Netscape Navigator werd geleverd. Enkele jaren geleden besloot de Mozilla-organisatie om de e-mail en de browser los van elkaar te ontwikkelen.
Vergeleken met Firefox, dat juist door innovaties wordt gekenmerkt, is er met Thunderbird niet erg veel gebeurd. Moet Thunderbird niet veel meer geïntegreerd worden met instant messaging, RSS, VoIP en sms? Moet e-mail zich niet nog meer rond instant messaging ontwikkelen? En moet de kalenderfunctie, die nu nog als extra kan worden toegevoegd, geen standaardonderdeel van Thunderbird worden?
In elk geval zal MailCo moeten proberen om van Thunderbird een goed alternatief te maken voor Outlook voor zakelijk gebruikers. Integratie met MS Exchange is een must en misschien moet ook aansluiting worden gezocht met veelgebruikte diensten als GMail. Gebruikers klagen over het ontbreken van goede LDAP-ondersteuning en gebrekkige synchronisatiemogelijkheden.
Thunderbird heeft wel als voordeel dat het beschikbaar is voor alle platforms, en dus naast Windows ook Linux en Mac OSX. Maar Apple Mail wordt door gebruikers nog altijd veruit geprefereerd boven Thunderbird.
Saillant detail is dat het aloude Eudora inmiddels uit de as is herrezen en een eigen variant van Thunderbird wil ontwikkelen. Eudora is het geesteskind van internetpionier Steve Dorner. Hij begon er al in 1988 aan te werken, toen hij als computerprogrammeur voor de Universiteit van Illinois werkte, dezelfde universiteit waar uiteindelijk ook Mosaic zou ontstaan, de voorloper van Netscape. In de jaren negentig werd Eudora ondergebracht bij het telecombedrijf Qualcomm. Van freeware werd Eudora een commercieel product, dat ook nog enige tijd door advertenties werd gefinancierd. Maar uiteindelijk moest ook Eudora zijn meerdere in Microsoft Outlook erkennen.
Vanaf 1 mei dit jaar werd de verkoop van commerciële versies van Eudora stopgezet. Of de nieuwe plannen het traject van Eudora in de weg zitten of juist kunnen versterken, zal nog moeten blijken.