Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter slachtoffer van spanning in Zuid-Ossetië

Twitter kreeg eind vorige week te maken met storingen die samenhingen met een denial of service-aanval. Het medium viel zelfs enkele uren uit doordat de servers het verkeer niet aankonden. Bij de eerste afweerpogingen werden de applicatieontwikkelaars voor Twitter hard geraakt. Doordat een aantal applicatieprogrammeerinterfaces werd afgesloten, werkten hun applicaties niet meer, ook niet toen de servers zelf weer bereikbaar waren. Die situatie is inmiddels hersteld.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Ook Facebook, Blogger en LiveJournal bleken onder vuur te liggen. Facebook werd naar eigen zeggen geconfronteerd met honderden opvragingen per seconde. Dat wijst volgens het bedrijf op een grote, gecoördineerde aanval door hackers die over de nodige hulpmiddelen beschikken. Facebook wist naar eigen zeggen het account van Sukhumi in zijn eigen regio wel toegankelijk te houden, maar daarbuiten niet. Dat laat zich dus niet controleren.

Nadere analyse wees uit dat de aanval in alle gevallen gericht was op een account van één en dezelfde persoon, een Georgische blogger die zichzelf tooit met de naam Sukhumi, de naam van een stad in Georgië. Sukhumi is een fel criticus van de Russische activiteiten rond Georgië en in Zuid-Ossetië, dat zich met behulp van Rusland afscheidt van Georgië.

Beveiligingsexperts onderzoeken de oorsprong van de denial-of-service-aanval nog. Inmiddels hebben ze al de betrokkenheid van botnets in Brazilië en Turkije vastgesteld. Sukhumi zelf maakt zich overigens geen illusies. Zodra hij de ddos-aanval gewaar werd, plaatste hij een bericht op LiveJournal waarin hij de Russen de schuld gaf.

Sukhumi’s beschuldiging heeft zeker enige grond. Afgelopen weekend herdachten de Zuid-Osseten dat een jaar gelden de oorlog met Georgië uitbrak. Bovendien was Rusland eerder ook de bron van cyberaanvallen op Estland en Litouwen, toen daar problemen ontstonden over de gedeelde geschiedenis met inmiddels voormalig kolonisator Rusland en de behandeling van de in die landen achtergebleven Russen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in