Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijblijven in de IT: Maarten Hengeveld vertelt

In de IT wordt van je verwacht dat je altijd up-to-date bent met je kennis. De technologische wereld verandert immers snel, en de benodigde vaardigheden, vereiste kennis en verwachtingen van werkgevers daarmee ook. Iedereen heeft echter een andere leerbehoefte. Maarten Hengeveld Information Security Officer van Cegeka vertelt hoe hij zijn kennis heeft bijgespijkerd.

Welke training heb je gedaan?

Verschillende trainingen op de website ‘Tryhackme’.

Waar was deze training op gericht?

Deze website is erop gericht om je te helpen om een mooie start te maken in cybersecurity of om verder te ontwikkelen op het gebied van cybersecurity. Ik praat je graag bij over het nut van deze website en hoe jij wellicht een ransomware aanval bij jouw organisatie door middel van zelfstudie kunt voorkomen.

Welke vorm heb je aangewend?

Op de website van Tryhackme kun je door middel van korte en behapbare serious gaming vraagstukken meer te weten komen over hackers en zelf je kennis uitbreiden om je (uiteraard) ethical hack skills en kennis te verbeteren.

Door deze vorm, pak je sneller de stof op omdat je het gelijk in de praktijk brengt. Het voordeel is ook dat je het in je eigen tempo kan doen, zodat je naast je werk gemakkelijk en wanneer je wilt aan de slag kunt. Zeker in combinatie met een snel wisselende agenda, is het vaak lastig om vaste blokken in te plannen voor studie.

De opleidingsmogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe maak je een goede keuze als het gaat om opleidingen – duur- en aanbod?

Ik ben bij Tryhackme uitgekomen omdat ik nog een aantal gebieden had waar ik graag wat meer over wilde weten. Daarnaast was ik ook op zoek naar een mogelijkheid om laagdrempelig in te kunnen stappen, zodat het ook voor beginners een leuk traject is om mee te maken. Tevens ga ik graag de competitie aan en ook daarin voorziet Tryhackme.

Nog een groot voordeel is van Tryhackme, is dat het in eerste instantie gratis is. Wanneer het bevalt kan ik zeker aanraden om voor 8 dollar per maand een subscription te nemen. Investeren in kennis is niet alleen een aangelegenheid van de werkgever, soms mag je ook in jezelf investeren.

Beschikte je al over de voorkennis van je cursus/opleiding?

In mijn functie als Information Security Officer bij Cegeka en mijn vele jaren binnen de IT, bezit ik een grote dosis kennis binnen alle facetten van de IT. Hierdoor had ik al wel veel kennis over de gebieden die op Tryhackme worden besproken. Echter kan je altijd meer kennis opdoen, omdat de IT geen dag stilstaat. Ik heb met een aantal (oud) collega’s ook al ervaringen uitgewisseld. Dit is heel belangrijk om te doen. Het is namelijk niet haalbaar om elke cursus/training te volgen. Dus ook hiervoor klop ik vaak even bij een collega aan en wisselen we ervaringen uit.

Welke learnings heb je meegenomen?

IT verandert continu. Binnen ons vakgebied is het ontzettend belangrijk om in jezelf te blijven investeren door te studeren. Tryhackme kan je daar op een laagdrempelige manier bij helpen. Zo heb ik geleerd hoe ik een ransomware aanval kan herleiden naar 'patient zero’ en hoe ik deze ransomware kan detecteren in de omgeving. Als je het nieuws de laatste tijd gevolgd hebt, weet je dat er helaas heel veel ransomware aanvallen plaatsvinden. Dus een vroege detectie is belangrijk, maar zeker ook een goedwerkende en geteste back-up omgeving. Want die heb je zeker nodig als het in jouw organisatie gebeurt.

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling?

Buiten dat er heel veel te vinden is over heel veel onderwerpen, is het ook verstandig om op zoek te gaan naar collega’s met dezelfde interesses. Zo krijg je leuke en zinvolle tips van learning omgevingen. Ga daarnaast ook zelf aan de slag, we hebben collega’s die volledige thuislabs hebben gebouwd, net als ondergetekende, maar ook op je laptop kun je virtuele machines draaien. Hyper-v is onderdeel van je OS.

Dus mocht je iets meer willen weten van cyber security of een bredere kennis willen opdoen, dan raad ik Tryhackme zeker aan. Wellicht komen we elkaar nog eens tegen in de ranglijsten.

Lees ook de overige rubrieken:

Bijblijven in de IT: Arjan Vroege vertelt

Bijblijven in de IT: Fabio van der Burg vertelt

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in