Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijblijven in de IT: Melvin Winia vertelt

In de IT wordt van je verwacht dat je altijd up-to-date bent met je kennis. De technologische wereld verandert immers snel, en de benodigde vaardigheden, vereiste kennis en verwachtingen van werkgevers daarmee ook. Iedereen heeft echter een andere leerbehoefte. Melvin Winia van Cegeka vertelt hoe hij zijn kennis heeft bijgespijkerd.

Welke opleidingen heb je gedaan?

Na mijn mbo-studie ICT-beheer heb ik ICT gestudeerd aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Deze studie heb ik afgerond met als afstudeerrichting Infrastructure Design & Security. Tijdens deze studie heb ik ook twee Business IT & Management minoren gevolgd. Na mijn start bij Cegeka ben ik direct aan de slag gegaan met de basiscertificeringen zoals ITILv4 Foundation, SCRUM, DevOps Fundamentals, Azure Fundamentals en PRINCE2 Foundation. Momenteel ben ik bezig met het uitstippelen van mijn roadmap richting verschillende securitycertificeringen. Denk hierbij aan SC-900, AZ-500, CISSP, ISO-27001-2 Foundation en CompTIA Security+.

Waar waren deze opleidingen op gericht?

Mijn opleiding aan de Hogeschool Windesheim was gericht op het ontwerpen, implementeren en beveiligen van IT. Security-vakken waren onder andere Networking Security, Digital Forensics, Ethical Hacking en Certified Information System Security (CISSP). In de twee minoren werd voornamelijk de focus gelegd op de ‘business’ kant van ICT en ging het over consultancy- en adviesvaardigheden en data science. De certificaten die ik tot nu toe heb gehaald binnen Cegeka hebben voornamelijk een fundament gelegd voor verdere ontwikkeling binnen het vakgebied.

Welke studievorm heb je aangewend? Bijvoorbeeld e-learning of klassikaal

De eerste helft van mijn studie aan Windesheim heb ik fysiek en klassikaal kunnen volgen, maar door COVID-19 heb ik de andere helft vooral vanuit huis en via zelfstudie moeten doen. Zo heb ik beide vormen van studeren ervaren.Zelfstudie vind ik nu de fijnste vorm om mijn certificeringen te behalen. Hierbij kan ik op mijn eigen manier, tijdstip en snelheid de lesstof doornemen. Dit geeft mij meer rust en vrijheid, dan wanneer ik dit in een klassikale setting doe.

De opleidingsmogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe maak je een goede keuze als het gaat om opleidingen – duur- en aanbod?

Cegeka biedt (naast goede begeleiding) ook Learning & Development Frameworks aan waarmee medewerkers een certificeringspad kunnen volgen. Deze frameworks gebruik ik als inspiratie om een roadmap te maken van waar ik naartoe wil en welke certificeringen daarbij horen. Ook bieden opleidingsaanbieders certificeringspaden aan waarin het aanbod en verloop van verschillende certificeringen is te zien. Deze worden dan in de juiste volgordelijkheid en samenhang getoond en dat biedt dan weer een voorbeeld van hoe je een roadmap voor je kunt zien. Microsoft publiceert hierover handige overzichten.

Tot slot kijk ik goed naar of een certificering aansluit bij mijn functie, de werkzaamheden die ik voor een klant uitvoer of waarvan ik denk dat het toegevoegde waarde biedt voor mijn toekomstige werkzaamheden.

Beschikte je al over de voorkennis van je opleiding?

Van mijn opleidingen heb ik vooral een brede basiskennis meegenomen, die ik nu kan gebruiken om over veel verschillende onderwerpen mee te praten. Ik weet nu op hoofdlijnen waar mijn interesses liggen en dit kan ik gebruiken om het vakgebied verder te ontdekken. Ik zie het als een vertrekpunt voor mijn verdere ontwikkeling binnen de IT-security. Specifieke en specialistische kennis doe ik nu vooral op uit certificeringstrajecten en ervaringen bij verschillende klanten.

Welke learnings heb je meegenomen?

De wereld van IT blijft snel veranderen. Blijf bij door jezelf voortdurend te challengen met nieuwe certificeringen, het aangaan van uitdagingen, het bijhouden van nieuwsartikelen uit de branche en doe vooral veel praktijkervaring op.

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling?

Ga geen uitdagingen uit de weg, stap uit je comfortzone, probeer nieuwe dingen, stel veel vragen en probeer zoveel mogelijk te leren! Probeer daarnaast voor jezelf een roadmap op te stellen van waar je graag naartoe wil groeien, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat wil gaan bereiken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in