Het potentieel van AI en 5G voor de gezondheidszorg
Er gaan veel spannende verhalen rond over de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) in de zorg. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Door AI zullen aandoeningen en ziektes sneller gevonden worden, of zelfs worden opgespoord voordat ze zich reeds manifesteren in een patiënt. Momenteel bestaan er al mogelijkheden om met scans of 3D-beelden in combinatie met een AI-algoritme te voorspellen wanneer iemand een hartaanval zal krijgen. Zelfs tot vijf jaar in de toekomst!
Ook kan AI helpen bij diagnostiek. Veel AI-algoritmes kunnen borstkanker al in een vroeg stadium herkennen. Een heel groot deel van het werk kan worden overgelaten aan computers, waardoor de specialisten ruimte krijgen om te focussen op ingewikkeldere zaken. AI zie ik echt als een aanvulling op de zorg, geen vervanging.
Naast deze ‘futuristische’ scenario’s is er ook heel veel laaghangend fruit. Denk hierbij aan het maken en verplaatsen van afspraken, het maken van nauwkeurige aantekeningen tijdens consulten, het efficiënt inplannen van operaties en de juiste artsen op de juiste plek. Al deze administratieve taken nemen veel tijd in beslag en kan voor 80% gedaan worden door een algoritme. Dus ja, AI in de zorg kan erg spectaculair zijn, maar het is meer dan dat.
Wat is de rol van 5G in dit verhaal?
5G gaat om méér bandbreedte dus sneller mobiel internet, nagenoeg geen vertraging op de verbinding én massale capaciteit. Door 5G nemen de innovatiemogelijkheden alleen maar toe, in de zorg en daarbuiten.
Operaties op afstand via draadloze netwerken zijn onmogelijk met wifi, de wachttijd tussen invoer en uitvoer is te lang waardoor zo’n ingreep fataal kan zijn. Dankzij 5G is die vertraging zo ver teruggebracht, zo goed als real-time, waardoor chirurgen op afstand procedures kunnen uitvoeren alsof ze vlak naast de patiënt staan. Je kan je voorstellen dat op zo’n moment de verbinding absoluut niet mag haperen of wegvallen en 5G kan deze garantie geven.
Hoe werkt dat precies?
Een 5G Mobiel Privaat Netwerk kan je opdelen in stukken, dit wordt slicen genoemd. Elke slice is geïsoleerd van de rest en kan je inrichten naargelang hun doel. Voor bovengenoemd voorbeeld kan je één afgeschermde slice voorzien voor alles wat kritiek is en absoluut niet mag wegvallen. Voor andere doelen, zoals bijvoorbeeld de backoffice en de bezoekers kan je een andere slice inrichten met minder bandbreedte. Zo garandeer je de (zo goed als) real-time beschikbaarheid van data voor deze kritieke processen.
AI en 5G klinkt veelbelovend. Waar is Cegeka concreet mee bezig in de gezondheidszorg?
Cegeka heeft een totaalaanbod voor de zorgsector en werkt samen met ziekenhuizen en GGZ-instellingen. We houden ons bezig met de moderne zorgwerkplek en infrastructuur, standaardiseren en beheren het applicatielandschap in de zorg, hebben specialisten die verstand hebben van de compliance vereisten zoals NEN7510 en NTA7516, maar natuurlijk ook innovatie (met o.a. AI en 5G), slimme apparaten en data-analyse.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee