Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech in 2 minuten: Wat is Edge Computing?

De ontwikkelingen in de IT volgen elkaar razendsnel op, net als nieuwe producten en oplossingen. In deze rubriek wordt kort en bondig uitgelegd wat een product of oplossing doet en vooral wat je er als bedrijf mee kunt. Deze keer: Wat is Edge Computing? Door Feiko Gorter, Lead IoT Consultant bij Cegeka.

Wat is Edge Computing?
Edge Computing is een technologie die steeds vaker in het Internet of Things (IoT) domein wordt toegepast. Met Internet of Things bedoelen we alle apparaten en sensoren die in verbinding staan met een server op het internet, met als doel meetgegevens door te geven (sensoren) of acties uit te voeren (actuatoren). Bij gebruik van Edge Computing worden IoT-apparaten slimmer gemaakt zodat ze niet langer of minder afhankelijk zijn van centrale dataverwerking in de cloud. Veel logica wordt uitgevoerd op de ‘Edge’, de rand, van het netwerk op IoT- apparaten zelf. Denk bijvoorbeeld aan internet verbonden camera’s die op verschillende punten in een stad drukte meten. In plaats van alle beelden door te geven, beschikken deze camera’s over software die in staat is gezichten te detecteren. De camera geeft enkel de hoeveelheid getelde gezichten door aan de server, hierdoor is het voor de server makkelijk te bepalen hoe druk het ergens is.

Wat zijn de productspecificaties of waar bestaat de oplossing uit?
Bij het toepassen van Edge Computing binnen IoT is het erg belangrijk dat de IoT-apparaten over genoeg rekenkracht beschikken. In geval van de slimme camera’s moeten ze krachtig genoeg zijn om zelfstandig de gezichtsdetectie algoritmes te draaien. Bij Edge Computing is het vaak ook belangrijk dat je op afstand in staat bent om wijzigingen door te voeren op de apparaten. Denk aan beveiligingsupdates maar ook het aanpassen of vervangen van het algoritme.

Hoe werkt Edge Computing?
Edge Computing ontzorgt de centrale cloud en beperkt de hoeveelheid dataverkeer. De centrale IoT-datasystemen krijgen vanuit het IoT-apparaten enkel voorbewerkte data toegestuurd. Hierdoor zijn data pakketjes compact. In sommige gevallen kunnen apparaten volledig autonoom werken en krijgt de cloud-server alleen regelmatig updates over de status van het apparaat.

Wat levert Edge Computing een bedrijf op?
Edge Computing geeft bedrijven de mogelijkheid om nog meer ingewikkelde processen te automatiseren. Van het tellen van stappen met een bewegingsmeter tot het onderzoeken van een verre planeet met een marsrover. Onlangs hebben we vanuit Cegeka Edge Computing ingezet bij een afvalverwerkingsbedrijf van Safi Sana in Ghana. Safi Sana is een Nederlandse non-profitorganisatie die in ontwikkelingslanden waste-to-energy fabrieken bouwt en exploiteert. In Ghana zet hun fabriek fecaal en organisch afval om in mest, irrigatiewater en elektriciteit. Dankzij Edge Computing kan Safi Sana in ontwikkelingslanden hun operatie continueren zelfs al valt de stroom en internet weg. Dit doen we met een lokaal LoRa IoT netwerk met Edge gateways en LoRa IoT sensoren. Ook dichterbij huis hebben we een mooi voorbeeld van hoe we Edge Computing hebben ingezet. Met lokale radar signalen kunnen we scheepvaart detecteren op de Friese wateren. Door middel van AI en radardata kunnen de boten worden gedetecteerd.

Hoe onderscheidt Edge Computing zich van normale IoT?
Edge Computing onderscheidt zich van normale IoT doordat apparaten slimmer zijn en zelfstandiger kunnen werken. Edge Computing is hierdoor flexibeler en kan daardoor ingezet worden in scenario’s waar normale IoT niet toereikend is.

Wat zijn de voordelen van Edge Computing?
Er zijn verschillende redenen waarom je zou kiezen voor Edge Computing.

- Terugdringen van dataverbruik
- Operaties kunnen uitvoeren in gebieden met weinig tot geen internet verbinding
- Snelle reactietijd bij scenario’s waarbij cloud computing te langzaam is (denk aan autonome auto’s)
- Flexibiliteit. Edge Computing stelt vaak in staat om op afstand programmatuur aan te passen. Een camera die mensen telt kan b.v. ook geleerd worden om auto’s te tellen. Dit kan op afstand worden ingesteld zonder dat men fysiek elk apparaat bij langs moet gaan.

Zijn er ook nadelen?

-Hogere kosten voor hardware.
-Hogere Complexiteit
-Stroomverbruik neemt toe (apparaten die op een batterij moeten werken)
-Cyber Security is complexer, complexe hardware en software vergroot de ‘surface of attack’

Is er nog iets anders, opvallends te melden?
Edge Computing betekent niet altijd dat het IoT apparaat zelf complexere berekeningen gaat uitvoeren. In sommige gevallen kan het ook betekenen dat de rekenkracht dichterbij wordt gebracht. Bijvoorbeeld een slimme server of IoT gateway op locatie waar meerdere sensoren aan verbonden zijn. Sommige telecomproviders overwegen extra servers bij hun zendmasten te plaatsen zodat opslag en rekenkracht dichter bij het eindapparaat gebracht kan worden. Deze vorm van Edge Computing wordt ook wel ‘the Fog’ genoemd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in