Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech in 2 minuten: Wat is FinOps?

De ontwikkelingen in de IT volgen elkaar razendsnel op, net als nieuwe producten en oplossingen. In deze rubriek wordt kort en bondig uitgelegd wat een product of oplossing doet en vooral wat je er als bedrijf mee kunt. Deze keer: Wat is FinOps?

Cloud_cost_optimization

Wat is FinOps?

FinOps is een samentrekking van de woorden Finance en Operations en combineert de financiële aspecten van de cloud met de operatie - de business en IT.

In de kern is FinOps een gezamenlijke manier van denken en werken om cloudkosten te beheren. Met FinOps werken cross-functionele teams nauw samen om producten sneller op te leveren terwijl ze tegelijk voor meer financiële controle en voorspelbaarheid zorgen. Hierdoor wordt FinOps regelmatig verward met cost management. FinOps is echter een manier van denken en werken en behelst hierdoor veel meer dan kostenbeheer alleen.

FinOps adopteren is ja-zeggen tegen een cultuurverandering.

Wat kun je met FinOps?

FinOps is een operationeel framework waarmee organisaties de business value van cloud optimaliseren. Maar dat niet alleen. Met FinOps zorg je voor tijdige, datagedreven beslissingen en zorg je bovendien voor financiële accountability door nauwe samenwerking tussen de ontwikkelaars, de financiële mensen en de business teams.

Waar bestaat FinOps uit?

FinOps is gestoeld op zes leidende principes:

  1. Teams werken nauw samen
  2. Teams nemen eigenaarschap voor hun eigen cloudgebruik
  3. Één centraal team is de drijvende kracht achter FinOps
  4. Rapportages zijn toegankelijk en actueel
  5. De business value is leidend voor de beslissing
  6. Laat de variabele kostenstructuur van de cloud in je voordeel werken

Hoe werkt FinOps?

Om succesvol met FinOps te werken, is het essentieel dat alle betrokkenen vertrouwd zijn met de principes ervan en duidelijke doelen stellen voor wat ze willen bereiken met FinOps. Nadat deze basis is gelegd, begint het FinOps proces met het verzamelen van gegevens over de uitgaven in de cloud. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd om een diepgaand inzicht te verkrijgen in waar de kosten vandaan komen en waar optimalisaties mogelijk zijn. Door gebruik te maken van verschillende technieken en best practices, zoals het implementeren van een kostenbewuste architectuur en het benutten van geautomatiseerde tools voor kostenbeheer, worden deze kosten geoptimaliseerd. Dit alles bevordert een cultuur van kostenbewustzijn en samenwerking tussen verschillende teams, waardoor organisaties maximale waarde uit hun cloudinvesteringen kunnen halen terwijl de kosten onder controle worden gehouden.

Wat levert FinOps een bedrijf op?

Wanneer FinOps goed wordt inbed in je organisatie levert dat je verschillende voordelen op.

De belangrijkste staan hieronder op een rij:

  • Met FinOps krijg je inzicht in het gebruik en de kosten van de cloud;
  • FinOps brengt performance tracking en benchmarking;
  • Finops draagt bij aan real-time besluitvorming;
  • Met FinOps realiseer je betere cloudtarieven;
  • FinOps helpt je bij het optimaliseren van je cloudgebruik;
  • FinOps zorgt voor alignment in jouw organisatie;

Hoe onderscheidt FinOps van Cegeka zich van de concurrentie?

De afgelopen jaren heeft Cegeka diepgaande ervaring opgedaan met FinOps en verwante modellen. Inmiddels ondersteunen wij diverse klanten van naam bij het optimaliseren van hun cloudlandschap en het terugdringen van hun cloudkosten. Daarbij putten wij naar hartenlust uit de mogelijkheden die de FinOps-benadering biedt. Afhankelijk van de situatie bij de klant zetten wij de juiste mensen, methodieken en technische tools in om succes te boeken.

We ondersteunen klanten met praktische dashboards die zicht bieden op de operationele cloudkosten en de IaaS operations van hun cloudomgevingen. In deze dashboards komt informatie uit allerlei bronnen samen. We begrijpen de principes, beheersen het FinOps framework en beschikken over de juiste certificeringen.

Zijn er ook nadelen?

FinOps brengt enkele uitdagingen met zich mee. De implementatie kan complex zijn, waarbij teams moeten wennen aan nieuwe processen en tools. Het vergt een culturele verschuiving en nauwe samenwerking tussen teams, zoals ontwikkeling en financiën. Onderhoud van FinOps-praktijken en het gebruik van gespecialiseerde tools kunnen extra inspanningen en kosten met zich meebrengen. Weerstand tegen verandering binnen de organisatie kan ook een obstakel zijn. Ondanks deze uitdagingen wegen de voordelen, waaronder kostenoptimalisatie en betere controle over cloud-uitgaven, vaak zwaarder, mits de implementatie zorgvuldig wordt gepland en aangepast aan de specifieke behoeften van de organisatie.

Is er nog iets anders, opvallends te melden?

FinOps wordt nogal eens verward met cost management. Dat is een misvatting. FinOps is een manier van denken en werken. Vroeger was een ontwikkelaar een duizendpoot die vrijwel alle aspecten van het ontwikkelwerk in zijn eentje af kon wikkelen. De tijd is voorbij. Je kan van een ontwikkelaar niet meer verwachten dat hij verstand heeft van cloud, van security, van programmeren, van de business én van finance. Daarom heb je behoefte teams die verschillende disciplines aan boord hebben en bovendien weten wanneer hun eigen expertise tekortschiet en ze de hulp van andere experts in moeten roepen, bijvoorbeeld als het gaat om infrastructuur of security.

Wil je meer weten over FinOps en hoe je hiermee grip kan krijgen op je cloudkosten en gebruik? Schrijf je dan in voor ons webinar op 3 april van 10:00-10:45 uur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in