Voorkom smart city fiasco’s in zes stappen
- Kijk kritisch naar de IT inkoop binnen de organisatie
IT-afdelingen van lokale overheden zijn vooral gefocust op werkplekbeer. Individuele afdelingen kunnen op eigen houtje IoT-oplossingen inkopen bij externe leveranciers. Zo ontstaat er een wildgroei aan slimme oplossingen: een appje hier, een dashboardje daar. Wat gebeurt er met de data? Wie houdt het overzicht? Wat zijn de risico’s van het afhankelijk zijn van externe leveranciers?
- Inventariseer de IoT-datastromen
Pak de centrale regie terug door te inventariseren welke IoT-data er binnenkomt. Ga na hoe deze data binnenkomt, wat je ermee doet én wil doen. Denk ook na over hoe je het rendement van de data kan verbeteren. Wil je de inwoners beter kunnen bedienen of kosten besparen als gemeente?
- Maak beleid op basis van deze inventarisatie
Nu heb je zicht op de IoT-applicaties, leveranciers en contracten. Creëer een checklist voor inkoop en laat de IT-afdeling meekijken. Kortom, neem de regie in eigen hand. Stel hoge eisen aan security, draai daarom je eigen IoT server en laat applicaties niet draaien bij een externe partij, maar binnen het eigen IT landschap. Bepaal de standaarden en stel eisen in de aanbesteding. Koop je iets in? Houd er dan ook zélf de controle over.
- Leid je onderhoudsmedewerkers op
IoT levert data, maar is zeker géén desk job. Sensoren moeten aangesloten, beheerd en onderhouden worden. Camera’s kunnen beklad worden of beschadigd raken bij een storm. Medewerkers moeten eropuit voor onderhoud. Dit houdt in dat zij kennis moeten hebben van het type sensoren, wat ze doen en hoe ze werken.
- Zorg voor een vaste IoT keten die ruimte biedt aan plug & play IoT
Data heeft geen houdbaarheidsdatum, een sensor of camera wel. Gemeentes die vol met IoT hardware hangen moeten weten wanneer ze aan vervanging toe zijn en ook hoe de IoT keten in stand kan blijven terwijl een oude sensor niet meer te verkrijgen is. Je wil een sensor kunnen vervangen, zonder te hoeven overstappen op een nieuw platform en andere applicatie. Denk van tevoren over dit proces na.
- Denk na over wat je met de data wil bereiken
Een smart city is geen doel op zich, net als een dashboard waarop alle IoT data worden weergegeven geen doel is. Vraag uit bij je inwoners en ambtenaren wat je wil bereiken (zoals bijvoorbeeld een veiligere stad of beter geïnformeerde burgers), welke data hiervoor nodig is en hoe deze data bij de juiste personen terecht kan komen.
De kansen voor smart cities zijn mooi en zeer waardevol, daarnaast zijn de investeringen te hoog om het op het laatste moment te verknallen! Meer leren over toekomstbestendige smart cities? Ga naar onze website en lees de vijfdelige blogreeks van Cegeka's IoT & smart city expert Feiko Gorter.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee