Wat je moet weten over datagedreven werken: 6 vragen en antwoorden
1. Wat is datagedreven werken precies?
Organisaties werken datagedreven zodra ze beslissingen maken op basis van data. De bedrijfsvoering wordt daar (geheel of gedeeltelijk) omheen ingericht. Die beslissingen kunnen zowel ‘handmatig’ als automatisch worden gemaakt.
2. Waarom zou je eigenlijk datagedreven werken?
Data helpt de business om slimme, goed onderbouwde keuzes te maken. Daarnaast biedt data organisaties kansen om kosten te besparen, de dienstverlening te verbeteren, fouten terug te dringen en de tevredenheid van medewerkers te verhogen.
3. Wat is een voorbeeld van datagedreven werken?
Een fabrikant van tortilla’s stelt eisen aan de diameter van zijn producten voordat deze worden verpakt. Door een afwijking in de productie kan een tortilla te groot of te klein zijn om te verpakken, waarna dat exemplaar wordt afgekeurd. Dit leidt tot extra kosten.
Door de machines te ‘voeden’ met data over het productieproces, ‘weten’ ze vooraf wat er mis kan gaan. Met behulp van algoritmes en machine-learningtechnologie kunnen issues in het productieproces met redelijke precisie worden voorspeld. Het algoritme signaleert dit niet alleen, maar geeft ook advies om de verwachte productiebelemmering te voorkomen.
Minder fouten betekent in dit geval minder gebruik van grondstoffen. Dat scheelt kosten en is beter voor het milieu. Bovendien zijn de technici minder tijd kwijt aan repetitieve controles en kunnen ze hun kennis steken in het verder stroomlijnen van het productieproces.
4. Wat zijn de voorwaarden voor datagedreven werken?
Wie geheel datagedreven wil werken, zal gegevens van verschillende afdelingen en systemen moeten koppelen. Je werkt uiteindelijk toe naar een zogeheten ‘digitale feedbackloop’. De organisatie verzamelt data over de bedrijfsvoering, en geeft inzichten en acties terug aan het dataplatform. Hierdoor wordt de cirkel steeds slimmer en accurater.
5. Wat is uiteindelijk de ideale situatie?
Bedrijven die datagedreven werken, blijven hun processen doorlopend verbeteren door ze te voeden met nieuwe data. Op basis daarvan doen ze weer nieuwe inzichten op voor de business. Die helpen om weer andere processen aan te pakken en de datastromen met elkaar te integreren. Zo ontstaat een positieve feedbackloop waardoor organisaties elke keer effectiever en productiever worden.
6. Waar moeten we beginnen?
Think big, start small. Gedeeltelijk datagedreven werken is ook zeker de moeite waard. Een feedbackloop is het resultaat van een jarenlange investering. De meeste Nederlandse bedrijven zijn nog niet zover, blijkt uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy. Dat betekent wel dat nú de tijd is om een voorsprong te pakken op de concurrentie. Door stapsgewijs datastromen en processen te koppelen, werk je in kleine stapjes toe naar die digitale feedbackloop.
Cegeka en Newcom Research & Consultancy hebben onderzoek gedaan naar de staat van datagedreven werken in Nederland, inclusief de succesfactoren en knelpunten. Download de infographic hier.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee