Overslaan en naar de inhoud gaan

Robbrecht van Amerongen van AMIS Conclusion aan het woord!

In deze rubriek geven deskundigen en/of experts inzichten over actuele ontwikkelingen op hun expertisegebied. Deze keer Robbrecht van Amerongen, Head of Strategy van AMIS Conclusion, over data en IoT in relatie tot de energietransitie.

Welk onderwerp wil je graag uitlichten?

De belangrijke rol van data en IoT in de transitie naar duurzame energie.

Wat zijn de actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied?

Het is duidelijk dat we in de toekomst niet minder energie gaan gebruiken. We gebruiken steeds meer elektrische apparaten, zoals auto’s, warmtepompen en kookplaten. Het industriële energieverbruik gaat ook omhoog, bijvoorbeeld door datacenters. Tegelijkertijd willen we een duurzamere maatschappij. Daarom hebben we ons gecommitteerd aan het gebruik van duurzame bronnen om het milieu te ontlasten. Niet alleen waterstof, alleen windenergie of alleen zonne-energie. Nee, we moeten alle zeilen bijzetten. We staan voor de taak om de komende tien jaar de capaciteit van het stroomnetwerk te verdubbelen.

Wat dit ingewikkeld maakt, is dat onze duurzame bronnen volatiel zijn. Er zijn periodes dat de zon niet schijnt of dat het windstil is. Wat doen we als er geen opwek is, maar de vraag aanhoudt? Omgaan met deze instabiliteit vereist dat we gaan werken met buffers zoals tijdelijke en langdurige opslag (batterijen en waterstof), en het energiegebruik over de dag verschuiven. Daarvoor moeten we meer sturen, meer meetpunten activeren en vaker meten. En precies dat lukt ons alleen in samenspel met data en IoT.

Zie jij deze ontwikkelingen ook terug in bijvoorbeeld de media of op de werkvloer?

Ja, kijk maar naar de nieuwsberichten over storingen op het netwerk door piekbelasting. De vraag is te hoog of het aanbod te groot. Grote wind- of zonneparken kunnen niet aangesloten worden en er zijn lange wachttijden. Daarnaast is het voor netwerkoperators bijna onmogelijk om op al deze data te reageren. Hier zijn te weinig experts voor. Het automatiseren van deze sturing met logica en algoritmes is een absolute noodzaak.

Hoe laat jij je informeren over de ontwikkelingen?

Ik haal mijn kennis uit gesprekken met klanten en iedereen die bezig is met de energietransitie. Van operationeel managers bij energiebedrijven tot de monteur die thuis langskomt om mijn ketel te repareren. Verder bezoek ik conferenties over dit onderwerp, bekijk ik video’s, lees ik blogartikelen en luister ik podcasts zoals de ‘Nieuwe Energie’-podcast van BNR.

Hoe ben jij ‘expert’ over dit onderwerp geworden?

Twintig jaar geleden was energie in combinatie met data een heel saai onderwerp. Energie was er gewoon. Inmiddels is het heel dynamisch geworden. De noodzaak en drive om veranderingen door te voeren is er nu echt. Door te stoppen met praten en vooral te beginnen heb ik veel geleerd. Dan loop je tegen praktijkproblemen aan en moet je oplossingen vinden. Dat is de plek waar ik mijn creativiteit kwijt kan en in mijn netwerk op zoek kan gaan naar bestaande oplossingen, of kan sparren met andere experts. En als er dan een oplossing gevonden is deel ik die kennis weer in mijn netwerk. Daarin heb ik geleerd dat het delen van kennis en ervaring krachtig is.

Er moet ook veel gedaan worden. Partijen werken samen of ontwikkelen eigen ideeën. Dat maakt het voor mij zo interessant. Bij Conclusion voegen we daad bij het woord om niet alleen te praten over oplossingen op energiegebied, maar dit ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen bij klanten die nieuwe ideeën op grote schaal willen uitproberen. Vaak op een manier die helpt hun eigen doelstellingen te halen, zoals kwaliteitsverbetering of klimaatdoelen. Hier leren we heel veel van.

Wanneer is iemand in jouw optiek een expert en/of deskundige?

Er zijn zoveel mogelijkheden en opties in de markt, dat je als deskundige overal naar moet kijken. Het is verleidelijk om voor alle problemen dezelfde hamer te gebruiken. Je moet juist denken vanuit het probleem en nagaan wat specifiek daarvoor de meest geschikte oplossing is met de grootste meerwaarde. Daarom heb je als expert een breed scala aan expertise nodig.

Hoe zie jij de toekomst met betrekking tot de energietransitie en data en IoT?

Ik verwacht dat de hoeveelheid data die we moeten verwerken gaat exploderen. Dat vereist dat er steeds meer naar de meerwaarde van die data gekeken gaat worden. Wat heb ik echt nodig? Er komt behoefte aan actionable data: geprepareerde en gefilterde data die door de mens of door processen direct gebruikt kunnen worden om besluiten te nemen. Ook zullen nog meer taken geautomatiseerd worden, zoals een algoritme die de kwaliteit van machines op basis van data beoordeelt.

Ik verwacht dat de mens meer ondersteuning krijgt van algoritmen en autonome systemen. De eindpunten van netwerken, zoals elektrische auto’s, worden dan ook steeds slimmer en gaan zelfstandig ‘denken’. Ondanks dat dit een grote mate van onvoorspelbaarheid creëert waar we realtime mee om moeten leren gaan, hebben we die ondersteuning ook nodig. Want als we meer IoT gaan gebruiken, meer data verzamelen, en de noodzaak om realtime te sturen omhooggaat, dan is de weg naar duurzame energie er één die we niet alleen met mensen aankunnen. Kunstmatige en menselijke intelligentie zullen hand in hand moeten samenwerken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in