Loopbaan

Carriere
Bonque

De ICT-arbeidsmarkt in 2016: trends en statistieken

Bonque geeft een gedetailleerd beeld van de ICT-arbeidsmarkt in 2016.

24 oktober 2017

Bonque geeft een gedetailleerd beeld van de ICT-arbeidsmarkt in 2016.

Elk bedrijf dat te maken heeft met ICT, weet hoe dynamisch deze hoek van de arbeidsmarkt is. Nieuwe systemen en applicaties zorgen ervoor dat er steeds meer werk is voor ICT’ers. Niet alleen bij traditionele ICT-bedrijven, maar eigenlijk in elke sector. De vraag naar goede ICT-specialisten is groot; dit maakt de ICT-arbeidsmarkt een buitengewoon interessante omgeving. Voor buitenstaanders, maar vooral voor insiders. Bonque mag zich expert noemen als het aankomt op de ICT-arbeidsmarkt. In ons nieuwste whitepaper laten we zien waar de knelpunten zitten, in welke gebieden de vraag het grootst is en naar wie er precies vraag is.

Ben je HR-professional, recruiter of directeur van een bedrijf dat ICT’ers in dienst heeft? Dan is vandaag een mooie dag om wat meer te weten te komen over de arbeidsmarkt waarop jij en je bedrijf zich begeven. Ons whitepaper biedt een fraaie inkijk in jouw werkwereld. We waarschuwen je vast: er is een kans dat je ontdekt dat jouw bedrijf nóg meer concurrentie heeft bij het zoeken naar ICT’ers, dan je dacht. Maar ook daar kun je iets mee!

Naar welke ICT-specialisten wordt het meest gezocht?

Eén van de meest interessante vragen, als we kijken naar de ICT-arbeidsmarkt, is welke specialismen het meest gevraagd worden. Je komt nu eenmaal zelden een ‘allround ICT-specialist’ tegen – als ze überhaupt bestaan. We zullen je alvast verklappen wie er uit ons onderzoek als nummer 1 tevoorschijn kwam: .NET-specialisten zijn de meest gezochte ICT’ers.

De veelzijdigheid van .NET en het grote aantal bedrijven en instanties dat gebruik maakt van dit framework, zijn de logische aanstichters van het tekort aan .NET’ers. In ons whitepaper lees je welke specialismen .NET op de voet volgen, en naar welke specialismen eigenlijk opvallend weinig vraag is.

In welke provincies en steden is het tekort aan ICT’ers het grootst?

Als je Nederland als geheel bekijkt, is de vraag naar goede ICT’ers samen te vatten als ‘enorm’. Maar als je per provincie of per stad inzoomt, blijken er grote verschillen te zijn. Overijssel en Gelderland zijn hierin uitzonderingen; hier ontlopen de grootste steden elkaar niet zoveel. De Randstad is hét ICT-gebied van Nederland – dat is niet zo’n schokkende onthulling. Maar binnen de Randstad zijn er interessante verschillen tussen steden waar te nemen.

Ook buiten de Randstad is er behoorlijk wat activiteit op de ICT-arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er een paar provincies waar haast niets lijkt te gebeuren, waar kennelijk nauwelijks vraag naar ICT’ers is. Nieuwsgierig welke? Je bent een paar klikken verwijderd van je gratis exemplaar van ons whitepaper.

Welke rol spelen leeftijd, ervaring en opleiding?

Je kunt al ICT’er zijn op je 17e. Maar ook pas ICT’er worden op je 35e. Naar welk ervaringsniveau zijn bedrijven en instanties het meest op zoek? Zijn dat juniors, met minder dan 2 jaar ervaring, of toch de meer ervaren specialisten? Ook de andere kant van de arbeidsmarkt is interessant: als je kijkt naar de ICT’ers die dit jaar een (nieuwe) baan vonden, blijkt dat er een duidelijk verschil is tussen verschillende leeftijdsgroepen. Gaan er eigenlijk ook nog veel ICT’ers van boven de 50 aan het werk op een nieuwe plek?

Ook het opleidingsniveau waar werkgevers naar op zoek zijn, is een interessante categorie. De vraag naar ICT’ers met een mbo-, hbo- of wo-opleiding loopt aardig uiteen. Als je benieuwd bent naar de exacte cijfers, weet je wat je te doen staat.

Welke bedrijven zoeken ICT’ers, en voor welke rollen?

Bijna elk bedrijf heeft tegenwoordig ICT’ers nodig; dit is één van de oorzaken van het grote tekort. ICT-specialisten kunnen, behalve in verschillende functies, eveneens aan de slag in verschillende rollen. Zo kunnen ze gaan werken als gedetacheerde of consultant, maar ook voor een eindgebruiker. Het blijkt dat de vraag naar ICT’ers voor de ene rol behoorlijk wat groter is dan voor de andere. En – opvallend genoeg –  bij de ICT’ers die dit jaar een (nieuwe) baan vonden, is het juist precies andersom.

We laten je in ons whitepaper verder zien welk soort bedrijf op zoek is naar welke specialisten. Een tipje van de sluier: ICT-dienstverleners zijn prominent vertegenwoordigd in verschillende categorieën. Niet zo vreemd, aangezien nog altijd veel bedrijven gebruik maken van externe ICT’ers.

Waar baseert Bonque zich op?

We horen je denken: ‘Leuk hoor, al die nuttige informatie. Maar waar halen jullie dat vandaan?’

Bonque werkt dagelijks nauw samen met een grote hoeveelheid werkgevers én ICT’ers. We hebben duizenden actuele vacatures van echte werkgevers online staan en al meer dan 2.000 ICT’ers aan een nieuwe baan geholpen. Daarnaast beschikken we over een enorme database met meer dan 75.000 ICT-specialisten. Deze staat vol interessante gegevens. Wie zijn wij om dat niet met de rest van Nederland te delen? Onze data maakt perfect duidelijk op welke plekken de meeste spanning staat op de ICT-arbeidsmarkt.

Waarom moet je dit whitepaper lezen?

Als je weinig behoefte hebt aan informatie over de ICT-arbeidsmarkt, dan staat dit whitepaper vol met statistieken, diagrammen en cijfers waar je niks mee kunt. Maar als je ook maar enigszins geïnteresseerd bent in wat er gebeurt in de wereld die draait om het zoeken en vinden van ICT’ers, is dit whitepaper voor jou bedoeld. Je krijgt in een paar minuten een duidelijk en gedetailleerd beeld van de actuele ICT-arbeidsmarkt. En helemaal voor niks!

Mooi jasje

Een brei van data; daar wordt niemand blij van. We hebben daarom een bult hapklare informatie voor je in een mooi jasje gegoten. Je krijgt op een snelle en prettig leesbare manier antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zijn de meest gevraagde ICT-specialismen in 2016?
  • Welk ervaringsniveau wordt het meest gevraagd door werkgevers?
  • Welk soort bedrijf is het hardst op zoek naar ICT’ers?
  • Welk opleidingsniveau wordt het meest gevraagd?
  • In welke steden en provincies is de vraag naar ICT’ers het grootst?
  • In welke leeftijdscategorieën bevinden ICT’ers zich?
  • Uit welke steden komen ICT’ers?

 

Bonque geeft een gedetailleerd beeld van de ICT-arbeidsmarkt in 2016.

 

Download hier het whitepaper over de ICT-arbeidsmarkt in 2016.

 

Reactie toevoegen