Digitale transformatie is essentieel voor duurzaam herstel
We hebben nu, halverwege 2021, de kans om een betere toekomst te creëren – een toekomst met een duurzame basis die technologie gebruikt voor het sociaal en maatschappelijk welzijn.
De druk op het klimaat neemt toe
Vijf jaar geleden stond de wereld op tegen klimaatverandering. In een historische overeenkomst, ondertekend in Parijs en aangenomen door 196 landen, beloofden we om gezamenlijk de wereldwijde temperatuurstijging te bestrijden en onze veerkracht ten opzichte van de gevolgen van klimaatverandering te vergroten. Om deze doelen te bereiken, bood de overeenkomst een technologisch framework om capaciteit te vergroten en elkaar aan te moedigen om een schone, klimaatbestendige toekomst te creëren. Voor de meeste mensen was het destijds moeilijk voor te stellen dat een wereldwijde pandemie onze economieën volledig zou ontwrichten en elk aspect van ons leven zou raken. Maar achter de schermen was de dreiging van een pandemie al toegenomen omdat menselijke ontwikkeling het milieu flink heeft aangetast. Dit is hét moment om opnieuw te focussen en anders te kijken naar duurzaamheid.
Kijkend naar de toekomst weten we dat de wereldbevolking in 2030 zal zijn toegenomen tot 8,5 miljard mensen. Tegen die tijd hebben 3 miljard meer mensen extra koopkracht, waardoor de vraag naar producten en diensten toeneemt en er enorme druk op de natuurlijke systemen van de aarde wordt uitgeoefend. De wereldwijde vraag zal alleen maar toenemen en industrieën en overheden moeten samenwerken om op een ecologisch duurzame manier aanbod te creëren. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten belanghebbenden in de publieke, private en non-profitsectoren duurzaamheid en het concept van een circulaire economie omarmen.
De rol van technologie
Sinds het begin van de pandemie hebben we een beter begrip gekregen van de grootste problemen die wereldwijd spelen en hoe we onze veerkracht kunnen vergroten. Digitale adoptie bleek cruciaal om onze levens voort te zetten en voor het voortbestaan van een aantal van de belangrijkste sectoren. Als COVID-19 verdwijnt, verdwijnen deze veranderingen niet. Uit de EY European Attractiveness Survey 2020 bleek dat 82% van de respondenten verwacht dat technologische adoptie in de komende drie jaar zal versnellen als gevolg van de gezondheidscrisis, wat een kans biedt om deze veranderingen permanent door te voeren.[1]
Hernieuwbare energiebronnen, herfabricage en recycling kunnen grote problemen waar we tegenaan lopen aanpakken en digitale technologieën kunnen de infrastructuur voor al deze belangrijke processen leveren.[2]
Transport is goed voor 21% van de wereldwijde uitstoot en 73% is afkomstig van korte reizen. Door middel van geavanceerde video calls en directe communicatie kan digitalisering helpen om uitstoot te verminderen. De opkomst van nieuwe technologieën zal ervoor zorgen dat de transportsector evolueert en de meest drastische, duurzame transformatie van de eeuw zal ondergaan.
Op macroniveau [3] zouden digitale technologieën nu al kunnen helpen de wereldwijde CO2-uitstoot met tot wel 15% te verminderen – of een derde van de 50% reductie die nodig is tegen 2030 – met behulp van oplossingen op het gebied van energie, landbouw en landgebruik, gebouwen en diensten.
Naast nieuwe technologieën kunnen de publieke en private sector circulair economisch herstel bevorderen door ervoor te zorgen dat de inzet van verouderde technologie in de toeleveringsketen sterk wordt gereduceerd. In kantoren over de hele wereld wordt inmiddels op grote schaal oudere technologie vervangen door nieuwe technologie, waardoor de oudere versies niet meer gebruikt worden. Als die technologie nog functioneert, dan is het goed om te kijken of deze ook nog gebruikt kan worden. En als het niet meer werkt, dan moeten de materialen worden gerecycled en terugvloeien in de toeleveringsketen om er nieuwe producten van te maken. Door circulariteit op de eerste plaats te zetten, kan de wereld tegen 2030 $4,5 biljoen [4] aan economische voordelen behalen. Maar om dit potentieel te realiseren, [5] is een samenwerking nodig die we nog niet eerder hebben gezien, want vandaag de dag is slechts 8,6% van de wereld pas circulair.
Alle sectoren moeten samenwerken
De UN Climate Change Conference of the Parties (COP26) komt eraan, een kans om niet alleen nieuwe ambities op te stellen rondom net zero-doelen, maar ook om het gesprek over onze huidige situatie te veranderen. Nu we bezig zijn met herstel, kunnen we onze digitale strategieën aanpassen om écht een verschil te maken en ervoor te zorgen dat duurzaamheid aan de basis staat van onze inspanningen. Overheden wereldwijd spelen hierbij een centrale rol, omdat innovatief leiderschap nodig is om slimmere, duurzame vooruitgang te bereiken. Dit vraagt om een gedurfde visie en een internationale digitale strategie die zal helpen die visie om te zetten naar realiteit. Een visie met een compleet andere kijk op hoe we technologieën ontwikkelen en toepassen.
De publieke sector kan veel doen om dit te ondersteunen. Beleidsmakers hebben een verplichting ten opzichte van burgers om duurzame ecosystemen op de lange termijn te bevorderen door duurzaam beleid en diensten te implementeren, zoals minder papiergebruik bevorderen om afval en watergebruik te verminderen. Maar we kunnen nog veel meer doen, bijvoorbeeld door datacenters en IT-infrastructuur die worden gebruikt voor applicaties te consolideren om zo de impact op energieverbruik te verminderen.
Maar we moeten ook de particuliere sector niet vergeten. Doordat deze sector groei stimuleert groei en banen creëert, is het een belangrijk onderdeel van een duurzame toekomst. Er zijn echter grote uitdagingen door het huidige economische model en dat worden er alleen maar meer. Overheden kunnen helpen door het toenemende gebruik van hulpbronnen aan te pakken en tegelijkertijd duurzaamheid en innovatie te bevorderen. Digitale transformatie gericht op automatisering en big data speelt hier een rol. Geavanceerde AI-applicaties brengen ons dichter bij circulaire bedrijfsmodellen met geoptimaliseerd voorraadbeheer en -workflows. We zullen eindelijk ook AI kunnen gebruiken om de infrastructuur voor retourlogistiek – die nodig is om producten te demonteren en te recyclen – te verbeteren.[6]
Duurzaamheid moet overal centraal staan
Het verminderen van afval en uitstoot gerelateerd aan de productie en het gebruik van producten is slechts het begin. Het moet overal, bij alle werkzaamheden worden geïmplementeerd en doordringen in de gehele organisatie. We moeten een nieuwe mentaliteit stimuleren, een mentaliteit waarbij we innovatie benutten en een platform bieden voor opkomende technologieën om grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Om dit te kunnen doen hebben we een strategie nodig die gestoeld is op verantwoordelijke bedrijfspraktijken en waar meerdere belangrijke stakeholders bij betrokken zijn. Overheden zijn goed gepositioneerd om het voortouw te nemen en uitgaven te stimuleren die bedrijven kunnen ondersteunen, sterker maken en hen het potentieel van echte innovatie laten zien. De theorie kan zo worden omgezet in realiteit.
Om de wereldwijde doelstellingen te behalen en uitstoot tegen 2030 te halveren, moeten we technologieën op verschillende ontwikkelingsniveaus maximaliseren. Cloud computing, industriële automatisering van de eerste generatie en mobiele 3G- en 4G-netwerken dienen al als basis voor grote winsten wat betreft efficiëntie. Daarna volgen 5G, AI, data-innovatie en drones, die allemaal afhankelijk zijn van connectiviteit en veel nieuwe kansen bieden. Met de juiste beleidskaders en een duidelijke visie op klimaat zullen deze technologieën essentieel zijn om een circulaire economie te creëren, gericht op het vergroten van de servicewaarde en tegelijkertijd afval en vervuiling te verminderen.
Technologie kan duurzaamheid en circulariteit bevorderen. Door het afgelopen jaar hebben we bovendien gezien dat we samen kunnen vechten voor een gemeenschappelijk doel en belangrijke maatschappelijke uitdagingen kunnen overwinnen. Nu hebben we de kans om een beter pad naar blijvend herstel uit te stippelen, waarbij duurzaamheid en flexibiliteit centraal staan. Beleidsmakers, mensen en bedrijven: laten we vooral samenwerken en technologie slim implementeren zodat we een betere toekomst tegemoet gaan.
Door Jean Jacques Kroesbergen, Director Public Government & Connected Sustainable Society bij Dell technologies
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee