Overslaan en naar de inhoud gaan

Het netwerk: cruciaal voor een optimale gebruikerservaring, altijd en overal

Een goed functionerend netwerk is iets wat we allemaal als vanzelfsprekend beschouwen. Maar als het er (even) niet is of niet goed is ingericht, dan heeft dit een negatieve invloed op de gebruikerservaring. En in een tijd waarin we sterk afhankelijk zijn van connectie en voor een groot gedeelte thuiswerken is dit extra cruciaal.

Complexiteit en het belang van networking
Binnen veel datacenters draait nog een networking-infrastructuur op basis van design principes van 20 jaar geleden. Het probleem is dat deze infrastructuur de moderne gevirtualiseerde netwerken niet bij kunnen houden. De fysieke wereld botst hier met de virtuele, wat leidt tot een hoop complexiteit binnen datacenters. Ditzelfde geldt voor networking, dat was voorheen best traditioneel, complex en proprietary gesloten. Het moet open, makkelijk te automatiseren en makkelijk te beheren zijn. Ook bandbreedtes en consumptie van applicaties nemen toe.

Het belang van networking is in het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Je kunt het netwerk vergelijken met een utility zoals gas, elektriciteit en water. Het moet er altijd zijn en dat verwachten gebruikers ook. Neem bijvoorbeeld Wifi: als dat het even niet doet dan kun je niet meer zoveel en is er meteen paniek in de tent. Networking vormt daardoor een cruciaal onderdeel voor het gebruik van internet en applicaties, zowel voor persoonlijk als zakelijk gebruik. Networking-aanbieders zijn als het ware de loodgieters van het internet en de cloud, want zonder routers en switches kun je applicaties nooit bereiken. En aan die networking grid worden, net als aan onze energienetwerken en waterhuishouding, steeds hogere eisen gesteld.

Het netwerk is ook cruciaal voor het gebruik van apps. Zonder goede app of goed bereikbare app kun je niks, dus als je dit niet goed regelt dan gaan klanten naar de concurrent. Er ligt dus een grote druk op bedrijven om de user experience van zowel hun werknemers als hun klanten te optimaliseren door het aanbieden van een netwerk dat geoptimaliseerd is – met de nadruk op veel bandbreedte en weinig latency. Datzelfde geldt voor datastromen in een datacenter- of cloudomgeving. Daar worden compute nodes tegenwoordig ontsloten met 25G snelheden en wordt de core al ingericht op 100G tot zelfs 400G om al alle (toekomstige) data te kunnen verplaatsen. De komst van nieuwe technologieën zoals IOT en edge computing vraagt ook om betere netwerkverbindingen, omdat bijvoorbeeld videobeelden en sensoren niet alleen lokaal verwerkt worden maar vaak ook naar een cloudomgeving worden getransporteerd om die data te verwerken.

De invloed van de pandemie
De situatie was dus al complex, maar door de pandemie zijn er nog meer uitdagingen bijgekomen voor bedrijven. De belangrijkste uitdaging is het garanderen van de optimale gebruikerservaring. Doordat we veel vaker thuiswerken is het gebruik van cloudapplicaties (zowel private als public) toegenomen, zoals Zoom en Teams (Office 365). Voorheen moesten applicaties nog via het datacenter op het hoofdkantoor gaan om ontsloten te worden, nu is er vaker een directe connectie met de public cloud waar die applicaties draaien. Hier is een internetconnectie voor nodig die genoeg bandbreedte en performance biedt zodat de user experience optimaal is. Een video call die vastloopt wordt immers veelal veroorzaakt door een slechte verbinding. Het draait om user experience, bandbreedte, zo min mogelijk latency - en daar is nog heel veel winst te halen. Ook beschikken medewerkers die ineens 80-100% thuiswerken niet over de beveiliging die ze op kantoor hebben, wat de kans op beveiligingslekken vergroot. Daarom moeten bedrijven hier ook over nadenken en hun medewerkers voldoende beveiliging bieden zonder dat het de productiviteit in de weg zit.

Networking helpt door de netwerkverbinding te optimaliseren en deze softwarematig zo in te richten dat die de beste gebruikerservaring biedt. Verkeersstromen vinden hierdoor altijd in realtime de snelste en meest betrouwbare weg tussen zender en ontvanger. Dell Technologies biedt bijvoorbeeld een Work From Home bundel, specifiek voor die netwerkoptimalisatie. Dit kastje zorgt ervoor dat je connectiviteit niet alleen sneller, maar ook veiliger opereert. Dit is bijvoorbeeld handig voor medewerkers in die zorg, die op afstand hun patiënten ontmoeten en dus een goede, veilige verbinding moeten hebben.

Aanpassingen doorvoeren
Veel bedrijven zijn pas begonnen met het zetten van stappen op dit gebied, aangezien ze nu tot de conclusie komen dat de combinatie van thuiswerken en op kantoor – het hybride werken – betekent dat thuiswerken dezelfde voorwaarden op gebied van connectiviteit stelt als op kantoor. Hierbij is dus niet alleen de werkplek (het meubilair, pc, scherm en toebehoren) belangrijk, ook het voorzien van dezelfde kwaliteit en beveiliging van de netwerkverbinding moet worden verzorgd. Bedrijven zouden kunnen overwegen om een deel van hun autolease-budgetten toe te wijzen aan thuiswerkplek en netwerkvoorzieningen, bijvoorbeeld middels de inzet van SDWAN, wat ik in dat geval dan altijd gekscherened Social Distancing With Awesome Networks noem!

Digitale transformatie begint bij IT-transformatie. Je kunt de beste applicaties hebben, maar als je er niet mee kunt werken omdat je netwerk niet goed is, heb je er niks aan. De basis moet goed zijn. En bedrijven moeten agile zijn. Dat wil zeggen dat ze snel moeten kunnen reageren op veranderingen. IT en de infrastructuur moeten dit tempo ook bij kunnen houden. Het zou geweldig zijn als bedrijven de basis bieden voor een instant As a Service platform zodat je met een paar muisklikken een dienst aanvraagt en deze geleverd krijgt. Dat kan alleen maar als die networking link onderdeel is van de totale solution stack. Naast het software defined aansturen van je netwerk, dus zonder tussenkomst van een engineer (‘infrastructure as code’) waardoor je minder mensen nodig hebt en de kans op fouten afneemt, zou je het netwerk volledig (of zo goed als mogelijk) moeten automatiseren. Over vijf tot tien jaar is networking veel meer geautomatiseerd en geïntegreerd met de rest van de Edge-, Core- en Cloud IT infrastructure-omgevingen zodat de eisen die aan het transport van data van A naar B worden gesteld (en gewenste responstijden naar de business) optimaal zijn.

De technische oplossingen van Dell Technologies
Networking biedt connectiviteit om data van A naar B te transporteren. Maar het soort data en de plaats van data-opslag en transport verschilt per toepassing en per segment. Vandaar dat we bij Dell Technologies meer generiek spreekt over Edge Networking, Core Networking en Cloud Networking. Daarin zie je nu wel over de hele linie een toename van connectiviteit van Edge naar Cloud (zowel private als public, dus hybride).

In de core – meer datacenter gerelateerde networking omgevingen – zie je dat Compute, Storage en Networking steeds meer samenkomen. De Hyper Converged Infrastructure-oplossingen worden dan ook steeds populairder. Daarom is het verstandig in te zetten op een volledig Software Defined Data Center (SDDC)-visie en -strategie. Het zou namelijk zonde zijn als workloads (applicaties) zouden moeten wachten tot een bepaalde netwerkinstelling of -koppeling nog handmatig moet worden omgezet.

Moderne business-applicaties vragen ook om een agile netwerk, een netwerk dat direct de applicatie volgt. Vaak zie je echter bij de grotere bedrijven of instanties dat IT-afdelingen nog veel in silo’s zijn ingericht en als aparte groepen werken. Hier wordt een SDDC-benadering veel complexer door en er wordt dan totaal geen rekening gehouden met de mogelijke synergie van een totaal geïntegreerde oplossing. Dit leidt vaak tot een langere levertijd en ook langzamere responstijden en uiteindelijk hogere kosten.

Geïntegreerde oplossingen vormen echt de toekomst van networking, waarbij niet alleen de hardware, maar ook de geoptimaliseerde software, diensten en eventuele financiering eenvoudig geregeld en geschaald kan worden. Dit zal resulteren in een sterke toename van connectiviteit voor de hybride workforce.

Door Joost Aarsen, Networking Sales Specialist bij Dell Technologies

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in