Overslaan en naar de inhoud gaan

De rol van security bij het toepassen van innovaties voor de maakindustrie

Ook in de maakindustrie rukt de digitalisering gestaag op. Om efficiënter, sneller en foutlozer te kunnen werken, verbinden maakbedrijven machines en systemen binnen de productieketen met elkaar. Van machine tot bestelwagen en van productielijn tot voorraadsysteem: al deze onderdelen zijn in toenemende mate met elkaar verbonden via het Industrial Internet of Things (IIoT).

Door al die slimme connecties en de digitalisering van de maakindustrie ontstaat de ‘smart factory’, een productieomgeving waarin mens, machine, software en automatisering elkaar versterken en realtime-productiegegevens bepalend zijn voor de inrichting van processen. Zo’n slimme fabriek biedt veel extra mogelijkheden voor het verbeteren van productieprocessen, het verhogen van de productiviteit en het terugdringen van de foutenlast. Bovendien wordt uw bedrijf leniger. Voldoende actuele data maken het mogelijk om snel te reageren op veranderingen in de markt en zo de concurrentie voor te blijven.

Alle verbindingen en innovaties op het gebied van de smart factory leiden tot een toename van het aantal databronnen en een intensievere data-uitwisseling. De verwachting is dat alle data die wereldwijd in de maakindustrie rondgaan tegen 2026 een waarde van ruim 9 miljard dollar zullen vertegenwoordigen.

Enerzijds mooi, maar tegelijkertijd een uitdaging. Een groeiend datalandschap betekent namelijk ook dat veilig omgaan met al deze data belangrijker en complexer wordt. In dit blogartikel leest u meer over de belangrijkste security-uitdagingen waar moderne maakbedrijven mee te maken hebben.

Het creëren van een veilige, slimme en gedigitaliseerde fabriek is een proces dat gepaard gaat met een aantal uitdagingen. We zetten de belangrijkste op een rij.

Ransomware en cyberaanvallen

De maakindustrie is een sector die prominent op de radar van cybercriminelen staat. De branche wordt zelfs het vaakst getroffen door cyberaanvallen, een twijfelachtige eer die deels voortkomt uit de hoge IoT-connectiviteit binnen de maakindustrie. Veel aanvallen zijn gericht op afpersing, met ransomware als bekendste voorbeeld. Cybercriminelen versleutelen uw apparaat, bestanden of netwerk en eisen een fors bedrag aan bitcoins in ruil voor het opheffen van de blokkade. Vooral kwetsbaarheden in de interne frameworks voor het veilig uitwisselen van data maken een bedrijf vatbaar voor ransomware, datalekken of datadiefstal.

Securityproviders zitten ver weg

Een andere uitdaging is de grote geografische afstand tussen securityproviders en maakbedrijven. De grote leveranciers van securitytechnologie zitten meestal niet in Europa, maar veelal in de VS of in een land als Israël. Die bedrijven hebben toegang tot uw data en IT-infrastructuur, maar u hebt betrekkelijk weinig zicht op wat ze precies doen.

Connectiviteit

Een uitstekende connectiviteit is onontbeerlijk voor een slimme fabriek. Meer en meer bedrijven omzeilen daarbij maar al te graag het publieke internet. “Het publieke internet lijkt wel een beetje op een bos na zonsondergang. Je weet nooit wat er in het donker op je loert”, verduidelijkt Uwe Pferr, solutions architect bij Digital Realty. Maakbedrijven moeten dus een goede balans zien te vinden tussen optimale connectiviteit en het zo weinig mogelijk inzetten van het publieke internet.

Brave new world

Dankzij digitalisering en IoT stappen veel maakbedrijven een ‘brave new world’ binnen. Veel van hun systemen zijn nog niet of waren tot voor kort niet verbonden met de buitenwereld. Nogal wat elementen van de verbonden digitale economie zijn dan ook nieuw voor maakbedrijven. Het zijn zaken waar ze eerder nooit over hoefden na te denken. Het gevolg? De mensen binnen de organisatie hebben geen goed beeld van de aanvalsmogelijkheden die cybercriminelen hebben en missen inzicht in het aanvalsoppervlak van hun eigen IT-landschap.

Meer sensoren

De beweging richting de slimme fabriek gaat gepaard met een spectaculaire groei van het aantal IoT-sensoren binnen maakbedrijven. Helaas zijn die lang niet altijd goed gepatcht. Het komt geregeld voor dat een hacker de defaultinstellingen van een sensor kent of heel eenvoudig boven water krijgt. “Neem bijvoorbeeld een slimme beveiligingscamera. Als een hacker de defaultwachtwoorden van de fabrikant kent en u deze niet wijzigt, is het voor hem of haar een koud kunstje om toegang te krijgen tot de managing interface. Vanaf dat moment kan de hacker naar hartenlust beelden bekijken of stelen en de instellingen van de camera veranderen”, vertelt Erwin uit de Bos, solutions architect bij Digital Realty.

Hoe gaat u veiligheidsuitdagingen te lijf?

Het lijkt een megaklus om uw IT-landschap effectief te beschermen tegen al deze moderne cyberuitdagingen. U heeft een combinatie van de juiste securitymaatregelen, technische hulpmiddelen (goede antivirussoftware, firewall), IAM en IT-bewustzijn nodig om u goed te wapenen tegen moderne cyberdreigingen.

Maar het belangrijkste is een robuuste en goed beveiligde infrastructuur. Die vormt namelijk het hart van uw IT-ecosysteem. In een volgend blogartikel leest u meer over het creëren van zo’n veilige IT-infrastructuur en hoe Digital Realty helpt om deze te creëren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in