Zonder architectuur geen structuur
In dit geval betekende “snel” vooral, “het maakt niet uit hoe, maar we willen resultaat zien!”.
Volgens Forrester wordt in 2025 meer dan 50% van de Low-code / No-code oplossingen door “de business” aangeschaft. En vervolgens gaan citizen developers, aangestuurd door “de business” er oplossingen mee bouwen. Tegelijkertijd is de IT afdeling samen met de directie al jaren bezig om governance en “werken onder architectuur” te implementeren. Om de kosten, de risico’s en de complexiteit van de IT omgeving beter onder controle te krijgen.
Je hoeft geen visionair te zijn om te voorspellen dat alle organisaties waar Low-code en No-code oplossingen zonder duidelijke visie en architectuur ingezet worden zichzelf geen plezier doen. Dubbele data opslag, gevoelige (privacy) gegevens die opduiken op plaatsen waar we dat niet willen, integraties die “even snel” gebouwd worden om de citizen developers niet te laten wachten, allemaal zaken die (nog) meer complexiteit toevoegen aan vaak al heel complexe IT omgevingen.
In de afgelopen 30 jaar zijn er voldoende pijnlijke lessen geweest die in de IT geschiedenisboeken zijn beland. “Laten we het maar gedogen, want het gebeurt toch!”, is er één van. We weten inmiddels allemaal dat het achteraf repareren van een uit de hand gelopen IT initiatief onmogelijk, of te duur is.
De architectuur die de meeste bedrijven inmiddels hebben neergelegd is misschien niet de beste, maar geeft wel het meeste houvast. Hou daarom de initiatieven rondom Low-code en No-code oplossingen vooral goed in de gaten en zorg, waar mogelijk, dat de tools zich schikken naar de bestaande security-, integratie,- en andere strategieën. Omarmen is beter dan wegkijken! Kijk hier eens hoe een strategie om bestaande en nieuwe functionele integraties op een beheer(s)bare manier aan alle soorten ontwikkelaars ter beschikking te stellen. Het kan al, de keuze is aan u…
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee