Loopbaan

Dit is een bijdrage van Global Knowledge
Carriere
verprutst

Waarom jij je eerste kennismaking verprutst

Goed cv, de juiste certificeringen en relevante werkervaring: die job is voor jou! Maar dan wordt je afgewezen.

20 juli 2017
Door: Global Knowledge, partner

Goed cv, de juiste certificeringen en relevante werkervaring: die job is voor jou! Maar dan wordt je afgewezen.

Hoe kan dat? Als goed opgeleide, ervaren en representatieve consultant dacht je alles op orde te hebben voor een succesvolle eerste kennismaking. En dan kiest de opdrachtgever opeens een andere kandidaat of zelfs een ander bedrijf. Misschien was het gewoon geen match? Kan gebeuren, maar geen drie keer. Wat is de echte reden en hoe kan je zo’n afwijzing voorkomen?

Cliché klopt
De eerste indruk is de sleutel tot succes. De beslissing van een opdrachtgever valt al in de eerste seconden van een gesprek. Dat is een cliché, maar helaas ook de keiharde waarheid. Jouw cv, opleidingen, werkervaring en certificeringen zijn alleen selectiecriteria voor het eerste gesprek. Zit je eenmaal aan tafel, dan begin je weer op nul – net als alle andere kandidaten.

Achterliggende psychologie
Bij je eerste indruk kan je twee psychologische effecten oproepen: het Halo- en het Horn-effect. Bij het Halo-effect maak je een goede indruk doordat de opdrachtgever meteen positieve eigenschappen van je opmerkt. Je ziet er bijvoorbeeld verzorgd uit en komt vriendelijk over. Dan zal het met je andere kwaliteiten ook wel goed zitten! Bij het Horn-effect ziet je gesprekspartner negatieve eigenschappen. Dit zit ‘m in details: een slap handje, vergeten naam of gefriemel aan je kleren. Je gesprekspartner trekt hieruit meteen zijn conclusie over jouw werkethos of motivatie.

Oefening baart kunst
“Het maken van een goede eerste indruk kan je leren”, vertelt Willem van Bork, Business Development Soft Skills Training, bij Global Knowledge. “Vraag bijvoorbeeld mensen die je net hebt ontmoet om feedback en gebruik dat de volgende kennismaking. Door dat te blijven doen, maak je je dit gedrag eigen. Maar ook training kan je verder helpen. Om te laten zien hoe dat werkt organiseren we een gratis trainingspreview.”

Reactie toevoegen